"Au făcut ce-au vrut aici. Amintiţi-vă că la începutul anului 1990, niciun român nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai mulţi aveau un cont de economii la CEC. Deci, băncile au intrat pe o piaţă complet virgină din punct de vedere al serviciilor bancare şi au practicat în România fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi îndrăznit să le practice în ţările de unde au provenit. Au făcut într-adevăr profituri foarte bune în România. Nu vor pleca de aici, pentru că România oferă în continuare oportunităţi bune de afaceri", a spus Stolojan pentru RFI.

Declaraţiile europarlamentarului PDL vin la câteva zile după ce Banca centrală a Austriei le-a recomandat băncilor comerciale austriece să-şi limiteze liniile de finanţare pentru filialele din Europa Centrală şi de Est.

Stolojan: "Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei"

În altă ordine de idei, Theodor Stolojan s-a declarat de acord cu argumentul Germaniei privind euroobligaţiunile:"Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei. Nu este normal ca pentru o ţară sau două ţări care nu au dorit să respecte o disciplină în gestiunea finanţelor publice, a bugetelor naţionale, să te apuci să construieşti o întreagă arhitectură dintr-aceasta instituţională la nivelul UE, pentru a face ce? Pentru a disciplina o ţară sau alta. Au existat reguli, era pactul de stabilitate şi creştere economică, încălcat în mod sistematic, din păcate şi cu acceptul Germaniei şi al Franţei’, a argumentat Stolojan.

Acesta a adăugat că, în acelaşi timp, există un interes şi o presiune enormă din pieţele financiare şi din partea investitorilor, inclusiv a celor speculativi, pentru a crea acest gen de eurobonduri garantate de toate statele din zona euro, pentru că "indiferent cât eşti de investitor speculativ, tot ai nevoie din când în când să-ţi parchezi banii disponibili pe care-i ai într-o hârtie de valoare, care are risc zero".

"De fapt, asta se doreşte: să creăm pe piaţă nişte hârtii de valoare, pe care cumpărându-le, să dormim liniştiţi că riscul e zero. Ei, Germania nu vrea acest lucru şi le spune foarte clar investitorilor financiari că trebuie să evalueze riscul pe care-l prezintă fiecare investiţie, fiecare stat membru din zona euro. De fapt, dacă vă uitaţi, pieţele financiare au întrerupt unul din avantajele esenţiale ale zonei euro şi anume că, timp de zece ani, fiecare stat membru din zona euro care se împrumuta pe piaţă beneficia de dobânzi la nivelul celei mai credibile ţări – Germania. Odată cu criza, pieţele financiare sunt acum obligate să judece fiecare stat din zona euro în funcţie de situaţia lui concretă din punct de vedere economic, al gestionării finanţelor publice. De aceea, Italia plăteşte astăzi dobânzi de peste 7%, la fel Grecia şi orice stat membru care nu înţelege să respecte disciplina bugetară", a mai spus Theodor Stolojan.
BCE intervine foarte mult în criza datoriilor din zona euro

În opinia acestuia, Banca Centrală Europeană intervine foarte mult în criza datoriilor din zona euro.

"Deja intervine foarte mult (BCE), pentru că ea cumpără pe piaţa secundară obligaţiuni emise de statele membre cu dificultăţi financiare şi astfel menţine un anumit nivel acceptabil al dobânzilor. Când România se împrumută cu 7%, nu-i nici o problemă, e ţară încă în curs de dezvoltare. Când Italia se împrumută cu 7%, e o tragedie naţională, e o tragedie europeană", a adăugat el.
Agerpres