Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţate sâmbătă de Banca Centrală Europeană, şi de 4,391 miliarde de euro conform scenariului de bază. 

"Deficitul total de capital pentru băncile elene este mult sub nivelul de 25 miliarde de euro prevăzut în programul ESM pentru recapitalizarea creditorilor eleni. Aceste date arată că programul ESM a fost finanţat adecvat pentru acest scop şi al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia va fi probabil mai mic decât s-a estimat iniţial, respectiv 86 miliarde de euro', a explicat purtătorul de cuvânt al ESM. 

Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de până la 25 miliarde de euro pentru recapitalizare, dar în funcţie de gradul de participare al investitorilor privaţi în recapitalizarea băncilor elene, fondurile ESM alocate deja acestui scop ar putea suficiente. 

O sumă de zece miliarde de euro se află deja într-un cont al ESM. Banii vor fi puşi rapid la dispoziţia Greciei. Dacă participarea sectorului privat la recapitalizare va fi suficientă, restul de 15 miliarde de euro nu va mai fi necesară, a declarat purtătorul de cuvânt al ESM. 

         Scenariul de bază avut în vedere în testele de stres derulate de BCE în rândul principalelor instituţii financiare elene – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – prevede o contracţie a economiei greceşti de 2,3% în acest an şi una de 1,3% în 2016, urmată de o creştere de 2,7% în 2017. Scenariul negativ indică un declin mai semnificativ al PIB-ului Greciei. 

"Cele patru bănci elene au termen până în 6 noiembrie să prezinte planurile privind modul în care vor acoperi deficitul de capital. Acoperirea deficitului prin majorarea capitalului va avea ca rezultat crearea unui capital tampon din motive de prudenţă care va facilita capacitatea lor de a rezolva potenţialele şocuri macroeconomice", se arată în comunicatul BCE. Instituţia se aşteaptă ca necesarul de capital al băncilor din Grecia potrivit scenariului de bază, evaluat la 4,391 miliarde de euro, să poată fi acoperit cu ajutorul investitorilor privaţi. 

National Bank of Greece, cel mai mare grup bancar elen după active, are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază. 

A doua bancă din Grecia, Piraeus, are cel mai ridicat deficit de capital, de 2,2 miliarde de euro conform scenariului de bază şi 4,9 miliarde de euro în total. Necesarul Alpha Bank este de doar 263 milioane de euro în scenariul de bază şi 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Cel mai mic necesar de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,2 miliarde de euro, din care 339 milioane de euro corespund scenariului de bază. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

AGERPRES