Sorin Cîmpeanu susține că testarea rapidă antigen pentru elevi în școli „este inaplicabilă” dacă în respectiva școală există „un singur cadru medical sau niciun cadru medical”.

Totodată, el a subliniat faptul că astfel de situații trebuie aduse la cunoștință Ministerului Educației, pentru ca măsura să poată fi îndeplinită așa cum este prevăzută.

„Eu sunt dator să atrag atenția celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli. Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă. Și asta este datoria Ministerului Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Mai exact, ministrul face referire la partea de procedură stabilită de Ministerul Sănătății care prevede ca testarea să fie efectuată doar de o singură persoană unei clase întregi.

„Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program”, arată Ministerul.

De menționat este faptul că afirmațiile lui Sorin Cîmpeanu vin în ziua în care Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să explice în mod clar felul în care se vor face testele rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu COVID-19 la elevi.

Testarea elevilor va putea fi făcută acasă?

Mai exact, Ministerul Educaţiei  își dorește să afle dacă testele antigen pe bază de salivă pot fi administrate elevilor inclusiv acasă, sub supravegherea părinţilor. Conform unui comunicat transmis de minister, dacă acest lucru ar putea fi făcut, procesul de testare ar fi unul fluidizat, iar fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil.

„Acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției”, se arată în comunicatul de luni seară, transmis de Ministerul Educației.

La rândul lor, la finalul săptămânii trecute, medicii din școli declarau și ei că o opțiune mai bună o reprezintă testarea elevilor acasă, de către părinți, în locul testării în unitatea de învățământ.

Președinta Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri, Daniela Rajka, a oferit și ea o serie de declarații în acest context. Ea a declarat potrivit Edupedu că testarea elevilor suspecți în instituția de învățământ ar crește riscul de răspândire a virusului.

Amintim faptul că vineri au fost emise instrucțiunile privind testarea în școli a elevilor, cu teste antigen rapide din probe de salivă, pentru care statul român va plăti peste un miliard de lei. Pe de altă parte, rezultatele testelor de acest tip nu sunt recunoscute de lege, a stabilit recent Tribunalul Bucureşti.