Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a decis marți să trimită în Parlamentul European (PE) componenta privind combaterea spălării banilor (AML), separat de pachetul legislativ privind Sistemul european de supraveghere financiară (ESFS), în ciuda opoziției Franței, Spaniei și Italiei.

„Discuțiile au fost substanțiale, dar într-un final constructive. Am decis să separăm componentă privind spălarea banilor și finanțarea activităților teroriste, care este o prioritate pentru Consiliu. În concordanță cu prevederile Parlamentului European (PE), ne vom implică în negocieri cu Parlamentul European, astfel încât să ne asigurăm că avem un acord privind AML (anti-money laundering – n.red.) până la finalul acestei sesiuni legislative.

În ceea ce privește restul pachetului ESFS, discuțiile vor continuă la nivel tehnic și politic, cu perspectiva de a ajunge la un acord cât mai curând posibil. Vom reveni asupra acestui subiect, în ședința ECOFIN din februarie”, a declarat marți, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor din România, în cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles, potrivit Mediafax.ro.

Oficialul român a făcut aceste declarații în calitate de președinte al Consiliului Afacerilor Economice și Financiare (ECOFIN), fiind în această funcție deoarece România deține, între ianuarie și iunie 2019, inclusiv, președinția Consiliului Uniunii Europene (UE) . El a prezidat marți prima ședința în această calitate.

În ceea ce privește, discuțiile substanțiale, în timpul ședinței Italia, Franța și Spania s-au opus că noile reglementări europene privind acțiunile de combatere a spălării banilor să fie trimise PE spre discuție. În plus, reprezentantul Germaniei a atras atenția că separarea acestor reglementări de pachetul inițial contribuie la adoptarea unui pachet ESFS cu un impact mai redus.

Ministrul Finanțelor din România a subliniat că a luat această decizie, de a separată componentă privind combaterea spălării banilor, pentru a accelera cu discuțiile în privința întregului pachet, caracterizând decizia să drept „pragmatică”.

„În privința acestui dosar (cel privind combaterea spălării banilor – n.red.) cred că putem ajunge la un acord final până la alegeri, dar în ceea ce privește întregul pachet, în această perioada nu cred că este abordarea potrivită (să fie trimise în PE întregul pachet și nu separat – n.red.) „, a punctat Teodorovici.