Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, consideră că Uniunea Europeană (UE) are nevoie de un alt model de fundamentare al politicilor europene, care să presupună promovarea intereselor cetăţenilor de jos în sus, de la nevoile reale ale acestora către decidenți şi nu invers, scrie b1.ro.

Teorodovici a participat, în 8 septembrie, la Viena, la o doua sesiune a reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN).

Potrivit unui comunica t al Ministerului Finanțelor, Discuțiile s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice și Monetare din perspectiva programului InvestEU și a instrumentelor privind consolidarea reformelor structurale și stabilizarea macroeconomică, propuse în următorul Cadru Financiar Multianual al UE, dar și pe propunerile pentru impozitarea economiei digitale.

 În cadrul reuniunii ECOFIN, Eugen Teodorovici a avut o întrevedere cu miniștrii de finanțe membri ai Partidului Socialiștilor Europeni (PES), prezidată de ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz.

Discuțiile s-au axat pe marginea unei scheme europene de asigurare împotriva șomajului, iar ministrul român de finanțe si-a exprimat rezerva faţă de oportunitatea introducerii la nivelul UE a unei astfel de scheme.

”Familia PES este promotoare a solidarității la nivel european şi acest principiu trebuie avut în vedere şi în calibrarea unei funcții de stabilizare macroeconomică la nivelul Uniunii Europene. Numai că, declanșarea automată a unui asemenea instrument nu poate să ţină cont doar de criterii care avantajează unele state membre şi în special tot pe cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă calificată către state mai prospere din Vestul Europei”, a afimat ministrul.


Te-ar putea interesa și: