Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Grecia că a vizat avioane turcești cu sistemul său de apărare aeriană S-300, informează miercuri dpa.

Erdogan a catalogat această acțiune fiind „act ostil” marţi seara, potrivit agenţiei de presă Anadolu. Președintele turc a mai adăugat că făcând acest lucru, Grecia a provocat NATO şi aliaţii săi.

Grecia a negat aceste acuzaţii

Mai multe surse media, printre care și Anadolu au relatat săptămâna trecută că avioanele turcești au fost „hărţuite” de sistemul de apărare al Greciei staţionat pe insula Creta, citând Ministerul Apărării de la Ankara. Acesta a mai precizat că avioanele turcești se aflau în spaţiul aerian internaţional.

Luni, Ministerul Apărării al Greciei a venit cu o reacție împotriva declarațiilor autorităților din Turcia, susţinând că sistemul său de apărare nici nu a fost activat deocamdată, potrivit televiziunii de stat.

Relaţiile dintre Turcia și Grecia nu sunt la cel mai bun nivel în această perioadă. Cele două țări au avut o serie de conflicte, dintre care cel mai important este generat de acuzaţiile guvernului grec conform cărora Ankara încalcă în mod repetat spaţiul aerian al Greciei.

Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti, iar Turcia susține că Grecia a încălcat tratate de pace semnate după două războaie mondiale

În ultimele luni, relațiile dintre Turcia și Grecia sunt în mare tensiune. Autoritățile de la Ankara susțin că acțiunile „ostile” din partea Greciei au caracter provocator şi dăunează eforturilor de pace. Cei doi vecini, ambii membri ai NATO, se confruntă cu mai multe neînţelegeri vechi ce vizează frontierele lor maritime şi aeriene, ceea ce a determinat forţele aeriene să efectueze patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei.

Relaţiile se mențin în continuare pe linia de tensiune, iar cele două țări NATO se acuză reciproc de încălcări regulate ale apelor teritoriale şi ale spaţiului aerian.

Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti. În schimb, Turcia afirmă că Grecia își staţionează trupele pe insule din Marea Egee şi că încalcă, astfel, tratate de pace semnate după cele două războaie mondiale.