Deşi par tradiţionale în sensul strict al cuvântului, cu ritualuri bine delimitate şi înrădăcinate, nunţile diferă de la un an la altul, „moda“ schimbându-se odată cu sezonul. Cum vor arăta nunţile şi mai ales care sunt preţurile sezonului 2012?
De mare ajutor în identificarea celor mai bune opţiuni sunt târgurile de nunţi, unde nu numai că puteţi găsi la un loc toate serviciile de care aveţi nevoie, dar mai puteţi beneficia şi de reduceri. Un astfel de eveniment a avut loc în Bucureşti în perioada 13-15 ianuarie. Vedetele târgului au fost, ca de obicei, rochiile de mireasă. În funcţie de model, de material sau brandul de pe etichetă, preţurile rochiilor de mireasă variază între 1.700 de lei şi 13.200 de lei (cel din urmă preț este pentru o rochie din mătase naturală şi voal în partea de jos – model „sirenă“). Separat, miresele pot opta şi pentru un cordon cu cristale Swarovski, care costă circa 1.200 de lei.
Majoritatea rochiilor şi accesoriilor se vând la promoţie, reducerile în cadrul târgurilor de nunţi ajungând şi până la 50%. Dacă rochii se găsesc în toate culorile şi modelele, nu acelaşi lucru putem spune despre costumele pentru miri pentru care oferta rămâne destul de săracă. Preţurile variază între 1.000 de lei şi 9.000 de lei. Pentru pantofii de mireasă veţi scoate din buzunar, în funcţie de preferinţe, între 350 de lei şi 1.600 de lei, iar pentru cei de mire, între 250 şi 2.450 lei (pentru un model din piele de piton). Verighetele au şi ele un preţ de pornire de aproximativ 800 de lei, dar pot ajunge să coste o avere dacă doriţi să le împodobiţi cu diamante.
Pentru rezervarea salonului de nuntă, lucrurile se complică. O variantă de meniu ceva mai ieftină începe de la 45 de euro/pesoană şi o limită superioară e stabilită în funcţie de fantezia şi, mai ales, bugetul mirilor. În preţ sunt de obicei incluse mai multe servicii, precum aranjamentul restaurantului, tortul sau băutura.  În cazul în care tortul îl doriţi separat, preţul pentru un kilogram variază între 40 de lei şi 70 de lei.
Şi cum este foarte important ca invitaţii să se simtă bine, la o nuntă muzica joacă un rol determinant. La acest capitol puteţi opta pentru un DJ, caz în care veţi plăti între 1.300 de lei şi 2.600 de lei, sau pentru o formaţie live, servicii pentru care costurile sunt mai mari: între 6.000 de lei şi 12.600 de lei, dar, de cele mai multe ori, în această ofertă este inclus şi un DJ. Iarăşi, e o chestiune de buget. Vedetele mari ale muzicii de dans sau populare au tarife mult mai mari.
Cameramanul şi fotograful, responsabili pentru imortalizarea evenimentului, mai costă şi ei de la 2.900 de lei (pentru un fotograf), la 6.000 lei (fotograf şi cameraman) sau chiar 21.500 de lei, dacă respectivii au notorietate. O ofertă specială costă 28.000 de lei, de banii aceştia fiind asigurate două formaţii, doi fotografi şi doi cameramani, plus albume foto şi şedinţă „Trash the dress“. Şi transportul trebuie luat în seamă, la mare modă fiind limuzinele albe, cu un cost de închiriere de circa 400 de lei pe oră. Iar dacă aveţi nevoie de limuzină într-un alt oraş, va trebui să fiţi prgătiţi să mai scoateţi din buzunar încă un euro pentru fiecare kilometru.
Manager de nunţi
În ultimii ani, pentru cei cu timp puţin şi bani mulţi, au apărut şi servicii de consultanţă şi administrare a nunţilor. „Este, practic, cea mai rentabilă opţiune ca timp şi bani şi, în acelaşi timp, cea mai placută formă de a te implica în organizarea propriei tale nunţi.
Românii au înţeles că a apela la un ajutor specializat nu este o fiţă, ci o necesitate, şi că nunta nu mai este de mult o înşiruire de tradiţii şi obiceiuri, iar elementele de spectacol sunt inserate cu mare atenţie în cadrul petrecerii. Decoruri construite din materiale scumpe, flori din belşug şi culori îndrăzneţe sunt tendinţele prevestite de noul an. Cele mai atractive pachete de nuntă oferite clienţilor noştri sunt cele all-inclusive: de la meniu la  servicii foto/video, DJ, dar mai ales accesorii de decor. Pachetele tematice variază ca preţ între 10 şi 30 euro/invitat. Agenţia noastră practică un comision de 10% pentru creaţie, concept, consultanţă, planning, proiect decor tematic, consiliere şi implementare proiect“, ne-a declarat Cătălina Dumitru, event manager la Academia de Nunţi.
Calculele Capital arată că o nuntă obişnuită, cu 100-150 de invitaţi, organizată „în regie proprie“, costă cel puţin 45.000 de lei, dacă bifezi cel puţin opţiunile obligatorii. Pragul de sus este greu de stabilit, dar, potrivit relatărilor din presa mondenă, o nuntă „de fiţe“, cu vedete se apropie periculos de un milion de euro.

Sfatul specialistului
Pentru EA
Anul acesta se poartă rochiile cu dantelă brodată, cu un stil mai simplu, dar elegant, fără prea multe aplicaţii. Designerii propun şi rochiile cu mult voal, iar ca model, deşi cel de prinţesă nu se va demoda niciodată, rochia-sirenă oferă eleganţă şi stil. În colecţia de anul acesta de la Bien Savvy găsim rochii îndrăzneţe, cu spatele gol şi transparente, pline de mister sau spectaculoase, princess-like.
Pentru EL
Tendinţele în materie de ce­remonie rămân în zona brocarturilor, catifelei şi mătăsii, iar din punct de vedere cromatic negrul, bordoul, verdele-forest şi argintiul sunt culori de referinţă în 2012, ne-a spus Alexandru Ciucu. Conform marilor case de modă, este şi anul papioanelor crazy.