Situația de la uzina Ford din Craiova pare să devină o adevărată telenovelă. Una cu parfum specific oltenesc dacă avem în vedere desfășurarea evenimentelor care astăzi au culminat cu intrarea angajaților în grevă. După ce, dimineață, au decis să înceapă o „grevă japoneză”, muncitorii au considerat măsura insuficientă și, în jurul prânzului, o parte dintre ei au oprit lucrul. La ora 13.00 circa 150 de persoane se află în fața clădirii administrative cerând o renegociere a contractului colectiv de muncă cu care liderii lor fuseseră de acord aseară. Mulți își acuză liderii de „trădare”. În curtea fabricii, oameni au scandat „Ruşine!”, „Hoţii!”, susţinând că „ceea ce se întâmplă aici este sclavie”. 

Istoria începe în primele zile ale lui decembrie când patronatul și sindicatele au negociat Contractul Colectiv de Muncă (CCM). După câteva discuții mai mult sau mai puțin aprinse pe această temă, pe 13 septembrie, patronatul trimite către angajați o ofertă finală cu un ton ameninițător în care este menționat inclusiv faptul că transferul impozitelor de la Angajator la Angajat nu va fi pus în aplicare dacă nu este semnat CCM. Cum acest document nu a fost deloc pe placul angajaților, iar șefa de sindicat a fost considerată responsabilă pentru ajungerea negocierilor în impas, liderii angajaților au decis pe 19 decembrie să o suspende din fucnție pe Maria Manea. Este important de menționat că aceasta câștigase alegerile și devenise lider de sindicat cu doar două luni înainte. Acuzată de „acțiuni antisindicale”, aceasta este înlocuită la discuțiile cu patronatul de o comisie de negociere”.

În cursul zilei de ieri, 20 decembrie, atât sindicatul cât și patronatul anunță finalizarea negocierilor pentru încheierea noului CCM și atingerea uni acord. „Ne bucurăm să anunţăm că Ford România a finalizat cu succes negocierile cu sindicatele noastre cu privire la contractul colectiv de muncă valabil pentru 2018 şi 2019. În ceea ce priveşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajaţi pe fondul celor mai recente modificări legislative, putem confirma faptul că am identificat soluţiile adecvate şi echilibrate totodată pentru toţi angajaţii noştri şi că vom implementa toate măsurile necesare pentru a creşte salariul brut, astfel încât de la 1 ianuare 2018 salariile nete ale angajaţiilor să nu fie afectate”, a anunţat Ford România.

 

Ei bine, în această dimineață, angajații s-au declarat complet nemulțumiți de acordul dintre liderii lor și patronat și, după ce au purtat discuții aprinse cu „Comisia de Negociere”, au decis să intre în grevă. Aflați între ciocan și nicovală, cei nouă membri ai Comisiei au solicitat conducerii Ford noi consultări. Este important de menționat că membri Comisiei de Negociere au susținut, se pare, în fața angajaților că nu au semnat un nou CCM, însă un document aflat în posesia Capital, denumit „Buletin de Informații  Nr. 345” și parafat de Sindicatul Ford arată exact contrariul. Surse din cadrul uzinei ne-au informat că acordul a fost finalizat ieri, când atât sindicatul cât și patronatul au anunțat atingerea unui consens, însă noul Contract Colectiv de Muncă urma să fie semnat în această dimineață. Lucru care nu s-am mai întâmplat la presiunea angajaților.

La ora 13.00, o parte dintre angajații uzinei Ford din Craiova erau încă adunați în fața clădirii administrative, iar liderii sindicatului încercau să liniștească spiritele. O singură secție din cadrul uzinei a întrerupt, complet, lucrul.

UPDATE La ora 15.00, uzina din Craiova funcționa din nou în totalitate, muncitorii reluând lucrul. Deocamdată nu există informații în legătură cu eventuale noi negocieri în privința CCM, și nici despre acțiunile decise de sindicat în viitor. În schimb, patronatul răspunde la solicitarea Capital că „„Ford România nu face comentarii cu privire la discuțiile interne dintre sindicate și membri acestora. Negocierile privind noul contract colectiv de muncă valabil pentru 2018 și 2019 au fost finalizate ieri. Nu avem nimic în plus de adăugat.”

Citește și:

Patronatul Ford Craiova către angajați: „Dacă nu putem încheia CCM-ul, transferul impozitelor de la angajator la angajat nu va fi pus în aplicare”

EXCLUSIVITATE Sindicatul Ford Craiova și-a suspendat liderul în plină negociere a Contractului Colectiv

UPDATE Patronatul și sindicatele uzinei Ford din Craiova au semnat Contractul Colectiv de Muncă