Telefoanele mobile sunt complet interzise în Green Bank

În mijlocul colinelor din Virginia de Est se ascunde un oraș cu totul aparte, unde telefoanele mobile nu au semnal, Wi-Fi-ul este doar un vis și internetul pare să fie un concept străin.

Acest oraș neobișnuit poartă numele de Green Bank și a devenit cunoscut pentru faptul că oferă cetățenilor săi nu doar un stil de viață diferit, ci și o liniște absolută.

Un element central în această poveste este casa Telescopului Robert C. Byrd Green Bank, aflat în inima orașului. Aici, radiotelescopul Green Bank Telescope (GBT) se înalță ca o minune tehnologică, având un diametru impresionant de 100 de metri.

GBT este cel mai mare telescop cu un singur disc din lume și este utilizat pentru studierea fenomenelor astronomice diverse, de la galaxii îndepărtate la stele și obiecte cerești.

Locuitorii respectă reguli stricte

Începând cu anul 1958, în această zonă a fost creată Zona Națională de Liniște Radio, acoperind o suprafață vastă de 33.700 de kilometri pătrați. Scopul principal al acestei zone este să asigure o liniște radio profundă pentru a preveni interferența care ar putea afecta echipamentele extrem de sensibile ale telescopului. Drept urmare, locuitorilor li s-au impus reguli stricte privind emisiile de radio.

Printre restricțiile impuse se numără interzicerea telefoanelor mobile, a Wi-Fi-ului și a dispozitivelor Bluetooth. Chiar și cuptoarele cu microunde sunt interzise, totul pentru a menține un mediu radio liniștit în această zonă specială.

Orașul Green Bank devine astfel un refugiu de liniște în mijlocul haosului digital. Turiștii, în căutare de relaxare și tihnă, aleg să viziteze acest oraș unic din Statele Unite ale Americii. Este locul unde conectivitatea modernă este înlocuită cu susurul liniștitor al naturii și cu cerul nocturn întunecat, o adevărată atracție pentru cei dornici să evadeze din agitația vieții cotidiene și să se bucure de simplitatea rurală.

green bank
SURSA FOTO: YouTube/BBC Click

Unde este Green Bank?

În inima regiunii Potomac Highlands din Virginia de Vest se află o mică comunitate numită Green Bank, situată în comitatul Pocahontas. Înconjurată de frumusețea muntoasă a lanțului Allegheny și traversată de drumul WV 28, Green Bank nu este doar o destinație pitorească, ci și o comunitate cu o istorie bogată și trăsături distincte.

Locuitorii acestei mici comunități, în număr de 141 conform recensământului din 2020, trăiesc într-un cadru natural impresionant. Zona este aproape de stațiunea de schi Snowshoe Mountain. Numele orașului, Green Bank, derivă de la o albie de râu verde aflată în apropierea locației inițiale a orașului.

În ciuda dimensiunilor sale reduse, Green Bank a atras atenția lumii științifice. Acesta este locul unde, în 1961, Frank Drake a prezentat celebrul său calcul. Este vorba despre Ecuația lui Drake. Calculul oferă o estimare a numărului posibil de civilizații extraterestre detectabile în galaxia Calea Lactee.