La sfarsitul lunii mai a.c., compania Synovate a lansat o cercetare de tip Omnibus in randul a 1.500 de persoane adulte, esantion reprezentativ la nivel national, referitoare la intentia acestora de a frecventa strandurile in actualul sezon estival. Surprinzator (sau poate nu!), la aceasta prima intrebare, 69% din intervievati au raspuns negativ.
Principalele motivatii ale celor care au declarat ca nu vor recurge la aceasta modalitate de petrecere a timpului liber – indeosebi persoane cu educatie medie si superioara – sunt legate de apa murdara din aceste incinte (35%), de toaletele neigienice (19%) si de aglomeratie (17%). Lipsa de timp a fost argumentul a 15% din cei chestionati. Vecinatatea unor persoane dezagreabile, lipsa de intimitate, preturile mari ale produselor care se comercializeaza in respectivele locatii, absenta vestiarelor sau chiar a strandurilor in localitatea de domiciliu, biletul de intrare prea scump si zgomotul excesiv au inregistrat fiecare intre sase si noua la suta din totalul raspunsurilor. Alte motive ale celor decisi sa nu frecventeze strandurile si piscinele neacoperite in aceasta vara au fost: distanta mare fata de casa, problemele de sanatate, varsta inaintata sau faptul ca prefera sa mearga la mare.

O zi de strand costa, in medie, 150.000 de lei

In ceea ce-i priveste pe cei 31% din romanii carora strandurile si piscinele neacoperite li se par suficient de agreabile, intentia de frecventare creste o data cu venitul si, din punctul de vedere al ocupatiei, este semnificativ mai accentuata in cazul studentilor. Optiunea celor care vor frecventa aceste locuri este fundamentata pe mai multe argumente: pe langa oportunitatea de a se bronza si de a inota, mersul la strand este o buna ocazie de relaxare, de intalnire cu prietenii, de distractie accesibila sau chiar de a cunoaste oameni noi. Posibilitatea de a se distra/intalni cu prietenii este un raspuns care a inregistrat procentaje mai mari in randul persoanelor din zona rurala. De asemenea, numarul femeilor care au mentionat ca le place strandurile pentru ca pot face plaja este semnificativ mai mare decat al barbatilor.
Mai mult de jumatate din cei care vor frecventa strandurile (57%) intentioneaza sa faca acest lucru cel putin o data pe saptamana. In ceea ce priveste cheltuielile pentru o singura zi, 58% estimeaza ca sunt necesari intre 50.000 si 200.000 de lei, suma medie preconizata a fi cheltuita intr-o astfel de imprejurare fiind de 150.000 de lei. In general, barbatii apreciaza ca vor cheltui mai mult decat femeile.
Bauturile racoritoare (78%), inghetata (66%), berea (62%) si apa minerala (55%) sunt principalele produse pe care cei care vor merge la stranduri le-ar cumpara din incinta acestora. tigarile, alunele, fructele si cafeaua au inregistrat optiuni cuprinse intre 32% si 23%, in timp ce bauturile puternic alcoolizate au fost mentionate de mai putin de 1% din respondenti.
Persoanele care au afirmat ca intentioneaza sa frecventeze strandurile si piscinele neacoperite au fost rugate sa evalueze gradul de igiena al acestora, pe o scala de la 1 la 7 (1 insemnand un grad extrem de scazut, iar 7, extrem de ridicat). Conform rezultatelor cercetarii, majoritatea a indicat un grad mediu de igiena, doar 14% considerand respectivele locatii aproape perfecte din punctul de vedere al conditiilor pentru sanatate.