Medicul erou de la SJU Neamț, Cătălin Denciu, a fost confirmat cu COVID-19, la testul făcut chiar înainte de plecarea în Belgia. Testul Real Time PCR făcut la Spitalul Floreasca a fost pozitiv, după cum declară Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru pentru Digi24.

Este pentru a doua oară când medicul este infectat cu COVID-19, după ce și-a revenit prima dată în martie-aprilie.

„El suferit de infecția cu SARS-CoV-2 în martie, aprilie. A avut și un IgG de anticorpi important, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri.

Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru o infecție cu SARS-CoV-2, să o avem și ca răspuns zilele următoare”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat că s-a preferat transferul acestuia în Belgia pentru că situația este una dificilă, deși existau specialiști și în România pentru a-l trata.

„Avem specialiști buni. Cred că era un pic mai dificil, dar am căutat să asigurăm toate condițiile și tot suportul pentru un act medical de calitate. Adică trebuia să ne asigurăm că există toate condițiile și ne-am asumat un transfer în Belgia”, a explicat Tătaru.

„Noi am avut evaluarea făcută chiar atunci seara pentru el ca pacient cu arsuri. Locuri erau la Iași, la București, Floreasca și Bagdasar-Arsenie, și la Timișoara. Dar reevaluarea la Floreasca, dimineața când am ajuns aici, ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafața corporală de gradul 2, A2, B și 3 și suspiciunea de arsuri pe căile aeriene superioare. Și atunci complexitatea acestui caz ne-a făcute să decidem transferul în străinătate, în Belgia”, a mai spus Ministrul Sănătății.

Soția medicului a vorbit despre starea acestuia de sănătate

Alina Denciu, soția medicului-erou Cătălin Denciu, a declarat pentru Gândul că a început deja tratamentul dar nu știe prea multe despre starea soțului ei.

„Este deja tratat, dar nu știu mai multe, adică evoluția este foarte, foarte lungă, cu foarte multe semne de întrebare și primele zile sunt oricum critice.

Așa că poate când o să am o oază de speranță voi avea mai multă putere să dau declarații.

Să vă rugați pentru el, să-i transmiteți putere, ceea ce încerc și eu să fac”, a declarat Alina Denciu