Primele tastaturi de acest fel vor fi prezentate începând cu 9 ianuarie, la târgul CES de la Las Vegas (9-12 ianuarie). Microsoft a precizat că 2024 va fi ”anul calculatorului cu AI” și consideră că serviciul Copilot va fi foarte des folosit.

Tasta Copilot va fi disponibilă pe laptopuri și tastaturi desktop

Prima actualizare a tastaturii PC-urilor Windows din ultimii 30 de ani, tasta Copilot va fi disponibilă pe laptopuri și tastaturi desktop de către partenerii OEM ai Microsoft, începând chiar din februarie, informează Yahoo Finance.

Potrivit directorului de marketing pentru consumatori, Yusuf Mehdi, apăsarea tastei Copilot ”va permite căutarea de conținut pe web, precum și propriul conținut și caracteristici generale ale PC-ului prin funcționalitatea generativă IA a aplicației”. 

Va funcționa ca un fel de asistent inteligent

Ideea este ca butonul Copilot să funcționeze ca un fel de asistent inteligent pe care îl poți solicita în orice moment. Noua tastă Windows Copilot poate fi activată atunci când va fi apăsată, moment în care pe ecran va apărea Windows search.

Deși Microsoft nu a anunțat un partener anume care se va lansa cu tasta Copilot, a spus că companiile ar trebui să înceapă să prezinte desktop-uri și laptop-uri echipate cu această funcție în zilele care urmează. 

Determinându-și partenerii tehnologici să adauge o tastă Copilot la laptopurile și desktopurile lor, Microsoft arată că IA generativă nu poate fi separată de viitorul computerelor. Ultima dată când Microsoft a adăugat o nouă tastă la tastatura sa a fost când a lansat tasta Windows, în 1994.

Progresele în IA vor influența aproape fiecare segment al afacerii companiei

În 2023 Microsoft a făcut o serie de anunțuri privind IA, de la apariția chatbot-ului Bing și al browser-ului Edge, până la dezvoltarea Copilot pentru Microsoft 365. CEO-ul Satya Nadella a spus că progresele în IA vor influența aproape fiecare segment al afacerii companiei. 

Microsoft a lansat în septembrie Copilot, sub sloganul „Your everyday AI companion”. În noiembrie anunța că, pentru simplificare, Bing Chat și Bing Chat Enterprise se vor rebrandui în Microsoft Copilot.

Giganții semiconductorilor se implică și ei în competiția IA. AMD, Intel și Qualcomm  și-au lansat, fiecare, propriile cipuri IA PC cu procesoare neuronale dedicate, concepute pentru a gestiona sarcini specifice IA, cum ar fi rularea aplicațiilor IA generative.