Hong Kong, cunoscut oficial ca Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze, este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze. În 1898 Marea Britanie a încheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din împrejurul ei. De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Honk Kong-ul într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume, având o populație de 7 milioane de locuitori. În 1997 teritoriul a fost retrocedat guvernului de la Beijing.

Hong Kong se afla pe locul 2 în lume (după New York) ca număr de miliardari. Astfel, 68 de miliardari dețin o avere cumulată de 261,3 miliarde dolari, cel mai bogat om de afaceri din oraș fiind Li Ka-shing (27,1 miliarde dolari).Locuitorii sunt consideraţi cei mai inteligenţi din lume, media IQ fiind de 107. Speranţa de viaţă de aici este cea mai mare din lume 81 de ani la bărbaţi şi 86 la femei.Pe locul doi este Japonia, iar pe trei Italia. 90% dintre locuitori se deplasează cu transportul public, iar numărul de pasageri transportaţi zilnic este de 5 milioane. 

 

Hong Kong este oraşul-stat care i-a dat pe Bruce Lee, Jackie Chan, dar şi pe Charles Kao. El este omul din spatele cablului de fibră optică. A câştigat premiul Nobel pentru Fizică în 2009. Hong Kong se află pe locul doi în lume la viteza de internet după Singapore. Pe trei este Islanda, iar pe patru România.