Vestea momentului pentru Ucraina! Anunțul venit direct de la Berlin

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat duminică, într-un interviu acordat postului francez LCI, că Germania nu va împiedica Polonia să trimită tancurile Leopard 2 în Ucraina.

Baerbock a răspuns: „Deocamdată, subiectul nu a fost pus, dar dacă am fi întrebați, nu am sta în cale”, atunci când a fost întrebată ce s-ar întâmpla dacă Polonia și-ar expedia tancurile Leopard 2 fără acordul Germaniei.

„Știm cât de importante sunt aceste tancuri și de aceea discutăm acum cu partenerii noștri”, a adăugat ministrul german de Externe.

„Trebuie să ne asigurăm că viețile oamenilor sunt salvate și că teritoriul Ucrainei este eliberat, a precizat Annalena Baerbock.

Berlinul și Parisul continuă ajutorul pentru Ucraina

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a reiterat mai devreme duminică angajamentul Berlinului și al Parisului de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva ocupației rusești și de a preveni o revenire a „urii și a rivalităților naționale” pe continent.

„Vom continua să oferim Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie atât timp cât va fi necesar. Împreună, ca europeni, pentru a apăra proiectul nostru european de pace”, a declarat el în timpul unei vizite la Paris pentru a sărbători 60 de ani de la semnarea istoricului Tratat franco-german de la Elysee.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a declarat duminică că anticipează că o decizie privind expedierea tancurilor către Ucraina va fi luată în curând.

Potrivit lui Pistorius, Berlinul nu ar fi luat o decizie rapidă, deoarece existau numeroase lucruri de luat în considerare, inclusiv implicațiile pentru securitatea populației germane de acasă.

Germania, supusă unor presiuni intense

Germania a fost supusă unor presiuni intense atât pentru a trimite tancuri de luptă Leopard 2 către armata ucraineană, cât și pentru a permite altor națiuni să facă același lucru.
Cu toate acestea, Berlinul a fost precaut să transfere tancurile extrem de sofisticate Leopard 2 în Ucraina, de teamă că acest lucru ar putea provoca extinderea războiului rusesc în această țară.

Berlinul a primit critici dure din partea Poloniei pentru poziția sa ambiguă.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovați mor în fiecare zi”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru agenția națională de presă poloneză PAP. „Bombele rusești fac ravagii în orașele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei și copii sunt uciși”.

Norvegia estimează peste 300.000 de victime

Potrivit șefului apărării norvegiene, Eirik Kristoffersen, războiul din Ucraina s-a soldat cu moartea sau rănirea a aproximativ 180.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni.

„Pierderile rusești încep să se apropie de aproximativ 180.000 de soldați morți sau răniți”, a declarat el într-un interviu pentru TV2, fără a preciza cum au fost calculate aceste cifre.

„Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morți sau răniți. În plus, Ucraina are aproximativ 30.000 de civili care au murit în acest război teribil”, a declarat Kristoffersen.

Este cea mai mare estimare de când generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit al SUA, a declarat în noiembrie că armata rusă a pierdut mai mult de 100.000 de oameni și a suferit pierderi egale din partea armatei ucrainene.

Nici Rusia și nici Ucraina nu au publicat de luni de zile numărul victimelor și niciuna dintre cifre nu poate fi verificată în mod independent, scrie DW.