Tabita Cherecheș, cercetată într-un nou dosar penal

Soția lui Cătălin Cherecheș, Tabita, apare ca debitoare într-un dosar recent înregistrat.

Cătălin Cherecheș și soția lui
Cătălin Cherecheș și soția lui (SURSA FOTO: Facebook, Cătălin Cherecheș)

Claudia Gliga și Dorin Gliga, socrii lui, sunt în arest preventiv până pe 20 decembrie 2023, fiind cercetați pentru dare de mită și complicitate la dare de mită. În acest context, Tribunalul Mureș a decis prelungirea măsurii preventive pentru Tabita, fiica celor doi și soția lui Cătălin Cherecheș, care este și ea investigată pentru complicitate la dare de mită.

Tabita Cherecheș se confruntă și cu alte probleme, fiind menționată într-un dosar înregistrat la Judecătoria Baia-Mare pe 11 ianuarie 2024. Potrivit Fanatik, acest dosar are ca obiect „validare poprire”. Firma Elenstab Brod SRL, deținută de părinții Tabitei, apare ca terț poprit. Situația indică faptul că firma are datorii față de Tabita Cherecheș, iar executorii judecătorești doresc să obțină acces la aceste sume pentru a acoperi datoria Tabitei către ei.

Firma Elenstab Brod SRL se ocupă de „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”. Procedura de poprire a fost inițiată de o societate civilă de executori judecătorești, Bozsoki și Hruban, care solicită instanței validarea popririi împotriva Tabitei Cherecheș.

Datorită faptului că terțul poprit (firma) nu și-a îndeplinit obligațiile față de Tabita Cherecheș, executorii judecătorești cer instanței să valideze poprirea, transformând firma într-un debitor direct pentru a permite executarea silită.

Instanța poate impune o amendă terțului poprit

În cazul în care instanța admite validarea de poprire, aceasta devine echivalentul unei cesiuni de creanță și servește drept titlu executoriu împotriva firmei poprite, până la limita sumelor validate.

Totodată, instanța poate impune o amendă terțului poprit care, cu rea-credință, refuză să-și îndeplinească obligațiile legate de poprire. Terțul poprit (firma) nu are dreptul de a contesta executarea silită împotriva debitoarei Tabita Cherecheș; contestațiile pot fi formulate doar de către debitor, într-un termen de maxim 15 zile de la comunicarea actelor de executare silită.

Deocamdată, nu a fost stabilit un prim termen pentru dosarul de la Judecătoria Baia-Mare. În octombrie 2023, familia Gliga, Tabita Cherecheș și firma Elenstab Brod SRL au primit somații de la Fisc, cu datorii ale firmei de aproximativ 200.000 de lei la finalul anului 2022.

Firma Tabitei, Tabitaelen’s SRL, a avut și ea probleme cu Fiscul, cu un sechestru pus pe bunuri în septembrie 2021, datorii ajungând la aproximativ 275.000 de lei.