Amânare privind prelungirea arestului preventiv în cazul lui Dumitru Buzatu

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost trimis în judecată de către DNA pentru luare de mită. Buzatu a fost prins în posesia unei genți primite de la omul de afaceri Emil Savin, conținând suma de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către firma lui Savin pentru lucrări de reabilitare a unui drum.

În documentele trimise instanței, procurorii au solicitat judecătorilor să mențină arestul preventiv pentru Dumitru Buzatu, argumentând că există riscul ca acesta să încerce să fugă din țară. El a fost interceptat în timp ce i-a făcut o propunere secretarei sale, Ana Maria Obreja.

Tribunalul Vaslui a amânat luni luarea unei decizii privind prelungirea arestului preventiv pentru Dumitru Buzatu, iar aceasta urmează să fie discutată marți. Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis pe 23 septembrie, iar ulterior, Curtea de Apel Iași a respins contestația depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Sechestru pe mai multe bunuri și sume de bani

Potrivit DNA, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul Județean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

„În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi inculpatul Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor de aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă. În acest context, Consiliul Judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică, administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate”, arată DNA.

Expertul Radu Judele, cercetat în acelaşi dosar şi aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a fost, de asemenea, trimis în judecată.

În cauză, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcţii, terenuri) ce aparţin celor doi inculpaţi.

De asemenea, s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la Buzatu cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare.