“Este posibil să înregistrăm un plus de un milion de tone la producţia de grâu din acest an, comparativ cu cea din 2010, după cum arată cultura în acest moment, deşi avem o suprafaţa însămânţată ceva mai mică faţă de anul trecut. Deocamdată nu avem probleme la grâu decât în unele zone din centrul şi vestul ţării din cauza secetei din iunie şi lipsei de umiditate relativă a anului”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Acesta a precizat că nu a fost nevoie de irigaţii la grâu în acest an deoarece au fost înregistrate ploi în sudul ţării, unde sunt de fapt şi cele mai mari suprafeţe cultivate cu grâu.
“Recoltatul grâului va demara în prima decadă a lunii iulie şi cred că se va reuşi finalizarea lucrărilor în timp relativ scurt deoarece există dotare tehnică şi tehnologie care permite acest lucru, astfel încât cultura să nu mai fie afectată de secetă”, a adăugat Tabără.
În privinţa celorlalte culturi, şeful de la Agricultură a menţionat că în această săptămână va demara recoltatul la orz şi orzoaica de toamnă, unde se aşteaptă o creştere a producţiei cu câteva sute de mii de tone faţă de anul trecut.
“În ceea ce priveşte porumbul, avem însămânţată o suprafaţă cu 400.000 de hectare mai mare decât în 2010, iar cultura, deşi este puţin întârziată în unele zone, se prezintă bine în momentul de faţă. La floarea soarelui avem ceva probleme, pe anumite zone din vestul ţării, dar care nu cred că nu vor influenţa semnificativ producţia”, a adăugat Valeriu Tabără.
Producţia medie de grâu estimată la 3,5 tone/ha
De asemenea, şi producătorii agricoli din marile zone cerealiere estimează o producţie bună de grâu în 2011 datorită tehnologiilor folosite, chiar dacă s-au semănat cu 200.000 ha mai puţin în acest an.
“Producţia medie de grâu aşa cum arată în acest moment cred că va sări de 3,5 tone la hectar, ceea ce înseamnă un plus considerabil faţă de anul trecut, chiar dacă suprafaţa însămânţată a fost de 1,8 milioane hectare, cu 200.000 de hectare mai mică decât anul trecut”, au afirmat producătorii.
Potrivit analiştilor internaţionali, creşterea producţiei de grâu din acest an se înscrie în tendinţa pozitivă generală din Europa Centrală şi de Est, unde recoltele de cereale vor fi mai bune decât anul precedent datorită vremii favorabile, care a compensat în mare parte întârzierea însămânţărilor.
Producţia de grâu a României în 2010 a fost de 5,588 milioane tone, faţă de 5,203 milioane tone în 2009, cea de orz şi orzoaică de 1,321 milioane tone (1,182 milioane tone în 2009), iar producţia de ovăz a depăşit 328.000 tone în 2010 faţă de 296.000 tone în anul precedent.
85% din producţia de cereal o reprezintă porumbul şi grâul
Potivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia de cereale pentru boabe a crescut anul trecut cu 11,4%, de la 14,873 milioane tone în 2009, la 16,57 milioane tone în 2010, România cultivând cu preponderenţă porumb boabe şi grâu, în proporţie de circa 44,3%, respectiv 40,7% din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe.
De asemenea, Ucraina – producător major de cereale în regiune – anticipează sa recolteze 48 de milioane de tone de cereale în acest an, comparativ cu 39,2 milioane de tone în 2010, iar producţia de grâu din acest an va reprezenta minimum 20 de milioane de tone. Bulgaria se aşteaptă la o producţie de grâu de circa patru milioane de tone, comparabilă cu cea de anul trecut, în pofida reducerii suprafeţelor însămânţate.
La rândul său, Polonia, unul dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană, a suplimentat însămânţările de primăvară, anticipând o recoltă de cereale de 27,3 milioane tone. În Cehia, agricultorii se aşteaptă la o producţie de 4,26 milioane tone de grâu şi 1,65 milioane tone de orz, iar Slovacia anticipează recolte mai bune, în lipsa inundaţiilor din 2010.
Singura ţară din regiune care face excepţie este Ungaria, care a prognozat o scădere a producţiei de grâu de la 3,75 milioane tone în 2010 la 3,6 milioane tone în acest an, dupa ce inundaţiile au distrus semnificativ culturile.
FAO estimează producţia grâu mondială la 2,3 miliarde tone
Potrivit raportului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publicat săptămâna trecută, recolta mondială de cereale ar urma să atingă o nouă valoare record în acest an, ca urmare a creşterii suprafeţelor cultivate şi a producţiei la hectar, însă, cu toate acestea, nivelul redus al stocurilor va menţine preţurile la un nivel ridicat şi volatil.
Primele estimări FAO arată că în 2011 recolta globală de cereale va creşte cu 3,5% până la 2,315 miliarde tone, după o scădere de un procent înregistrată în 2010.
Astfel, producţia mondială de grâu ar urma să crească cu 3,2% în acest an, până la 674 milioane tone, în scădere totuşi faţă de estimările anterioare, care prognozau o recoltă de 676 milioane tone din cauza vremii nefavorabile din America de Nord şi unele părţi din Europa. În Uniunea Europeană recolta de grâu ar urma să fie stabilă la 137 milioane tone, în timp ce recolta SUA va scădea cu 8,5%, până la 55 milioane tone. În schimb, în Rusia, recolta de grâu ar urma să crească exploziv cu 32,5%, până la 55 milioane tone, în revenire puternică după seceta din 2010.
Valeriu Tabără: „Producţia de grâu de anul acesta va ajunge la 6,6 milioane tone, faţă de 5,6 milioane tone anul trecut“

14 iunie 2011, 12:50
Ultima modificare în 14 iunie 2011, 15:50
Producţia de grâu a României ar putea atinge 6,6 milioane tone în 2011, în creştere cu peste 15% faţă de anul trecut când s-au obţinut 5,6 milioane tone, potrivit estimărilor ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook