Aceasta va fi prima zi comemorativă pe care catalanii o vor marca de la declararea unilaterală a independenţei, în octombrie 2017, care a dus Spania la criza constituţională.

În ultimii ani, separatiştii s-au folosit de „Diada” pentru a-şi promova cauza. Anul acesta, liderul sparatist catalan, Quim Torra, care a preluat funcţia după ce Carles Puidgemont s-a autoexilat în Belgia, a declarat că speră ca mitingul să fie unul masiv pentru susţinerea încercării lui de a organiza un nou referendum privind secesiunea.

„Guvernul nostru şi-a luat angajamentul de a face republica o realitate”, a spus Torra luni, în faţa camerelor de televiziune, purtând o panglică galbenă, în semn de susţinere a celor nouă activişti şi politicieni care au fost închişi anul trecut pentru acţiunile lor în încercarea de obţinere a independenţei regiunii în care locuiesc aproximativ 7,5 milioane de oameni.

Administraţia Torra a lansat săptămâna trecută campania prividn separarea de Spania. 

Un sondaj efectuat de Centro d’Estudis d’Opinio în luna iulie arăta că 46,7% dintre catalani îşi doresc un stat independent, în timp ce 44,9% doresc să rămână alături de Spania.

SURSA: news.ro