În cursul anului 2022, mai multe teste antidoping efectuate au decelat prezenţa unor substanţe interzise în organismul jucătorului polonez. Kamil Majchrzak a recunoscut încălcarea regulamentului dar a negat totodată că ar fi ”ingerat voluntar substanţe interzise”.

”Suspendarea lui Majchrzak se va încheia pe 29 decembrie 2023”, a precizat ITIA, polonezul aflându-se în stare de suspendare provizorie din 30 noiembrie 2022.

În toată această perioadă, jucătorul nu are voie să participe sau să asiste la turnee oficiale de tenis.

La 27 de ani, Majchrzak ocupă în prezent locul 218 în clasamentul ATP. În 2022, el a atins semifinalele turneului ATP 250 de la Pune (India), în februarie.

Halep și-a susținut nevinovăția

Suspendarea polonezului survine în contextul în care și românii sunt extrem de sensibili la cuvântul dopaj, fiind în așteptarea verdictului în cazul Simonei Halep.

Chiar în aceste zile, tenismena română este audiată la Londra, la tribunalul independent Sports Resolutions. Potrivit ultimelor informații, Simona Halep a pledat nevinovată. Iată ce argumente au avut avocații ei, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, în fața judecătorilor.

„Dopaj accidental ca forma neintenționată în care o substanță interzisă, Roxadustat, a contaminat un supliment nutritiv ingerat de Simona Halep” este justificarea argumentată de testele de laborator, prezentată de avocații jucătoarei de tenis, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, în fața panelului de trei arbitri desemnați de tribunalul independent Sport Resolutions.

Avocații ei au prezentat argumente care îi susțin nevinovăția prin următoarele justificări:

– nu a știut sau/și nu a bănuit că suplimentele nutritive puteau/erau contaminate;
– nu putea avea, în mod rezonabil, motive și dovezi să suspecteze contaminarea suplimentelor nutritive;
– a adoptat cea mai mare precauție posibilă prin verificarea prospectului suplimentelor nutritive respective și consultarea, prin motoarele online oficiale admise de Agenția Mondială Anti-Doping, a produselor ingerate pe baza informatiilor identificate pe etichetă;

Se cere doar mustrare

„Nu poartă ”culpa” și nu a arătat ”neglijență semnificativă” și au solicitat ca perioada de suspendare să fie redusă 100 % (doar mustrare din partea ITIA). A făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a evita ingerarea oricărei substanțe interzise.

Produsul contaminat este definit ca un produs care conține o substanță interzisă (în cazul Simonei, Roxadustat, substanță activă din medicamentul Evrenzo) care nu era stipulată pe etichetă sau în informațiile disponibile în prospect sau în urma căutărilor rezonabil repetate online/pe internet.

Este dificil să introduci legislație pentru a face față industriei suplimentelor. Controalele de puritate sunt foarte laxe și multe dintre suplimente sunt contaminate. Singura modalitate de a aborda problema este să folosești legile care există în prezent. Multe suplimente au substanțe care sunt supuse la legea medicamentelor și poate fi eliberată numai pe bază de rețetă, însă foarte rar se ia măsuri.