Simona Halep a pledat nevinovată! Ce au spus avocații ei?

„Dopaj accidental ca forma neintenționată în care o substanță interzisă, Roxadustat, a contaminat un supliment nutritiv ingerat de Simona Halep” este justificarea argumentată de testele de laborator, prezentată de avocații jucătoarei de tenis, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, în fața panelului de trei arbitri desemnați de tribunalul independent Sport Resolutions.

Avocații ei au prezentat argumente care îi susțin nevinovăția prin următoarele justificări:

  • nu a știut sau/și nu a bănuit că suplimentele nutritive puteau/erau contaminate;
  • nu putea avea, în mod rezonabil, motive și dovezi să suspecteze contaminarea suplimentelor nutritive;
  • a adoptat cea mai mare precauție posibilă prin verificarea prospectului suplimentelor nutritive respective și consultarea, prin motoarele online oficiale admise de Agenția Mondială Anti-Doping, a produselor ingerate pe baza informatiilor identificate pe etichetă;

„Nu poartă ”culpa” și nu a arătat ”neglijență semnificativă” și au solicitat ca perioada de suspendare să fie redusă 100 % (doar mustrare din partea ITIA). A făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a evita ingerarea oricărei substanțe interzise.

Produsul contaminat este definit ca un produs care conține o substanță interzisă (în cazul Simonei, Roxadustat, substanță activă din medicamentul Evrenzo) care nu era stipulată pe etichetă sau în informațiile disponibile în prospect sau în urma căutărilor rezonabil repetate online/pe internet.

Este dificil să introduci legislație pentru a face față industriei suplimentelor. Controalele de puritate sunt foarte laxe și multe dintre suplimente sunt contaminate. Singura modalitate de a aborda problema este să folosești legile care există în prezent. Multe suplimente au substanțe care sunt supuse la legea medicamentelor și poate fi eliberată numai pe bază de rețetă, însă foarte rar se ia măsuri.

Orice jucătoare de tenis care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc. Exact asta a pățit Halep a consumat suplimente contaminate cu Roxadustat și, prin urmare, și-a asumat riscul de a fi supusă sancțiunilor în temeiul Programului anti-doping de tenis.

Este responsabilitatea Simonei Halep să întreprindă propriile cercetări cu privire la utilizarea suplimentelor. ITIA nu recomandă niciun supliment. Orice jucător care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc. Jucătorii care consumă suplimente pot consuma din neatenție, involuntar, substanțe interzise”, au spus avocații ei, potrivit ProSport.

Cantitatea de Roxadustat identificată în urina vedetei nu era relevantă

Testele efectuate pe „Evrenzo” (medicamentul care conține Roxadustat în cantități de 20 mg, 50 mg, 70 mg, 100 mg și 150mg) la cel mai performant laborator specializat din Franța au certificat „contaminarea suplimentelor cu Roxadustat” numai după ce a fost mărită, substanțial, cantitatea în miligrame a comprimatelor filmate (ovale, rotunde sau sub forma de migdala) produse și comercializate, cu prescripție medicală, inclusiv în România.

„Roxadustat are un timp de înjumătățire de 15 zile. Se consideră că un medicament se elimină din organism după ce a trecut un timp de 4 ori mai mare decât timpul de înjumătățire. În cazul Roxadustat, 15 X 4 fac 60. După 60 de ore nu mai sunt șanse să mai fie găsit în organismul uman”, relevă farmacocinetica medicamentului admisă ca probă justificatorie.

Conform sursei citate anterior, cantitatea identificată în urina vedetei nu era relevantă ca și condiție de admisibilitate a probelor în lotul suplimentelor nutritive cerut ca „martor contaminat” de Simona Halep companiei producătoare.

Ce au spus judecătorii?

„Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța”, a constatat Agentia Mondiala de Integritate a Tenisului (International Tennis Integrity Agency – ITIA).

„Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și/sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Din acest motiv, nu te poți baza întotdeauna pe lista de ingrediente”, au spus judecatorii Sport Resolutions.

Potrivit lor, recomadările forurilor mondiale ale tenisului adresate jucătorilor sunt: „Dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale.”