Astfel asociaţia cere suspendarea aplicării taxei clawback până la identificarea unei soluţii sustenabile, care să evite colapsul industriei farmaceutice locale şi să asigure în continuare accesul populaţiei la medicamente cu preţuri accesibile.

Potrivit acestora, vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, majoritatea medicamentelor cu preţuri accesibile ce pot dispărea de pe piaţă fiind cele pentru afecţiuni cardiace, reumatice, respiratorii, precum şi antibioticele ieftine.

Colapsul financiar al producătorilor locali va duce la blocarea investiţiilor proiectate pentru anul în curs şi la restrângerea producţiei de medicamente generice cu preţuri accesibile, cu consecinţe imediate în ceea ce priveşte creşterea şomajului şi reducerea veniturilor la bugetul stat.

„Ceea ce avertizam acum două luni, a devenit astăzi realitate. Cuantumul taxei
clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faţă de valoarea taxei comunicată pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat între 17 şi 20% din cifra de afaceri a fiecărui producător). Impunerea acesteia va avea consecinţe economice şi sociale deosebit de grave”, a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

În primul rând, va fi afectată populaţia, prin dispariţia parţială sau totală de pe piaţă a unor medicamente cu preţuri accesibile. La fel de grav va fi efectul asupra companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de producţie în România. Intrarea în insolvenţă a acestor producători înseamnă sfârşitul industriei româneşti de medicamente.

Pentru majoritatea producătorilor de medicamente generice, evitarea insolvenţei nu se va putea face decât prin restrângerea producţiei de medicamente compensate. Asta va duce la dispariţia de pe piaţa locală a medicamentelor româneşti şi a medicamentelor cu preţuri accesibile. Vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, deoarece majoritatea
acestor medicamente este reprezentată de medicamentele pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum şi de antibioticele la preţuri accesibile.

"Sperăm ca noua administraţie să respecte principiile asumate atât atunci când se afla în opoziţie, cât şi prin actualul program de guvernare, şi să acţioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sănătate", a mai declarat Damian.