Guvernul Ponta le pregăteşte companiilor petroliere din România o suprataxare a „veniturilor excepţionale“, conform lui Daniel Chiţoiu, noul ministru al economiei, comerţului şi mediului de afaceri. Taxa ar urma să intre în vigoare de anul viitor, a spus ministrul în urmă cu câteva zile, după ce la audierile din Parlament a explicat că vizează majorarea rede­ven­­ţelor petroliere înainte de anul 2014 sau o impozitare a veniturilor care au o rată a profitabilităţii foarte mare.

Conform experţilor consultaţi de Capital şi Evenimentul zilei, o astfel de iniţiativă loveşte dur în mediul de afaceri şi în atragerea de noi investitori. „O asemenea cale este periculoasă pentru că acestea sunt companii cu capital străin. E un drum periculos, deoarece sperie investitorii străini și întregul mediu de afaceri local“, explică analistul economic Dragoş Cabat. Cu totul altceva este, potrivit acestuia, renegocierea redevențelor transparentă și deschisă. Şi expertul în energie Jean Constantinescu spune că „este un semnal prost pentru investitori, când aceștia abia așteaptă să plece din România și nu reușim să atragem noi investiții. Cum se spune, cel mai sperios animal este investitorul“.

Reprezentanţii companiilor petro­liere nu au dorit să comenteze declaraţia ministrului, în situaţia în care nu există nimic concret în acest sens. Totuşi, intenţia lui Chiţoiu ar putea deveni realitate întrucât premierul Victor Ponta susţine că a purtat deja discuţii în acest sens cu FMI şi cu reprezentanţii Comisiei Europene. „Vreau să am o discuţie cu producătorii din România, pentru că nu-mi plac deciziile guvernamentale luate şi impuse cu forţa“, a spus Ponta.  El a menţionat că s-a informat şi că „în celelalte ţări din zonă a existat o discuţie şi un acord între Guvern şi producătorii de produse petroliere“.

Totuşi ce i-a făcut pe actualii guvernanţi să se gândească la o taxă Robin Hood? În primul rând, este vorba de rezultatele financiare record obţinute de cea mai mare companie românească, OMV Petrom, care în primul trimestru al acestui an a obţinut un rezultat de peste 1,38 miliarde de lei, în creştere cu 65% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Taxa se va regăsi în preţul carburanţilor

Numai că o nouă taxă impusă companiilor petroliere va ajunge, în final, în preţul carburanţilor. „Ca specialist în energie nu aș putea fi de acord cu taxe în plus. Asta ar însemna să cronicizăm prețurile ridicate. Statul ar scoate bani pe de o parte și pune, pe de altă parte, consumatorul să scoată bani din buzunar, deoarece companiile își vor amortiza costurile tot de la consumatori“, avertizează Jean Constantinescu. Iar dacă ne uităm la cât reprezintă taxele din preţul benzinei, obervăm că aproape jumătate (47%) din bani ajung la stat prin taxe, impozite şi accize.

Mai mult, încă nu este destul de clar ce vizează ministrul economiei să suprataxeze: profiturile sau veniturile excepţionale, care potrivit  explicaţiei avocatului Gabriel Biriş nu înseamnă  în niciun caz profiturile. Cum e în alte ţări? Taxarea profiturilor excepţionale este practicată şi în alte ţări, de obicei pe termen limitat. În SUA, o astfel de taxă a fost aplicată între 1980 şi 1988 în contextul scumpirii petrolului. În Italia, a fost introdusă în 2008 o suprataxă pentru companiile petroliere, iar Ungaria a făcut acelaşi lucru pentru telecomunicaţii, energie, retail şi bănci. În Germania, a fost discutată o taxă similară pentru energia nucleară, iar în ţări precum Franţa, Marea Britanie şi SUA au fost gândite şi taxe pe bonusurile excepţionale din domeniul bancar. 
Astfel de declaraţii nu fac bine calităţii mediului de afaceri, o să dispară şi bruma de optimism.
Gabriel Biriş, avocat

1,38 mld. lei este profitul record obţinut de OMV Petrom în T1, în creştere cu 65% faţă de primele trei luni ale lui 2011