Cutremur în România. Spitalele sunt la pământ iar medicii vor fi puși în situația de a alege pe cine tratatează și pe cine nu. Avertismentul înfricoșător a fost lansat de un medic de la Iași care a susținut că în maximum 14 zile alegem pe cine salvăm.

Potrivit acestuia terapia intensivă nu mai face față iar în scurt timp vor fi nevoiți să aleagă pe cine tratează și pe cine nu, dacă noile cazuri zilnice de coronavirus continuă să crească.

“Terapia Intensivă nu mai face faţă. Dacă 5% dintre cazurile noi ajung în ATI, în două săptămâni, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăţ, pentru Ziarul de Iași. „Suntem la un pas de Italia, în primăvară, şi în curând vom atinge acest prag, fără respectarea regulilor”, avertizează infecţioniştii.

“S-au făcut 11 externări ieri; sigur, acele locuri vor fi ocupate, iar ieri, la prânz, aveam două locuri libere care s-au ocupat imediat. În acest moment, în spital, există mulţi pacienţi cu factor de risc major în ceea ce priveşte COVID 19. Locurile libere există doar de la o zi la alta, sau de la o raportare la alta, amintind faptul că avem două raportări pe zi spre DSP”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobăţ.

Și șeful compartimentului ATI din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași spune că „ne apropiem cu pași repezi de o sufocare a sistemului sanitar”:

“Medicii de la ATI au atenţionat încă de la începutul lunii mai că posibilitatea să ajungem în acest moment există. Şi am ajuns… Şi asta chiar dacă am făcut un apel la populaţie să respecte măsurile de protecţie. Să nu bagatelizeze acest virus. Din nefericire, aceste reguli nu au fost respectate. Am ajuns în acest moment critic, şi ne apropiem cu paşi repezi de o sufocare a sistemului sanitar”, a declarat şi dr. Florin Roşu, şeful compartimentului ATI din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.

Ieri, în Iași s-au înregistrat 157 de noi cazuri COVID-19, al doilea cel mai mare bilanț la nivel național, după Capitală. De la începutul pandemiei în Iași s-au înregistrat 5922 de cazuri, cele mai multe din țară după București, Suceava, Prahova și Brașov.