Cunoscută în lumea pasionaților de artă sub denumirea sa franceză „La muse endormie” este parte a unei colecții rezultate din turnarea în bronz a variantei de bază din marmură. Mai exact, conform istoricilor și criticilor de artă, Brâncuși a creat piesa mai întâi din marmură – la Paris, în 1909 – realizând ulterior un mulaj după această operă. În mulajul respectiv au fost turnate alte șase „muze adormite” din bronz. Acestea nu sunt însă identice, artistul folosind tehnici diferite de turnare pentru fiecare în parte.

Anunțată de specialiștii Christie’s cu un preț estimat undeva între 25 și 35 milioane de euro, „La muse endormie” – înfăţişând un cap de femeie cu ochii închişi – a fost licitată până la suma de 57,3 milioane de dolari. Din nefericire, câștigătorul lictației a dorit să rămână anonim.

„Muza adormită” o are ca sursă de inspirație pe baronesa Renée Irana Franchon. Cele șase piese din bronz și cea originală din marmură se află în mari muzee ale lumii sau în colecții particulare. Ea reprezintă un model al unui cap, fără corp, cu marcaje pentru anumite caracteristici, cum ar fi părul, nasul, buzele și ochii închiși.

Până acum,  recordul deținut de o operă a lui Bâncuşi fusese atins în 2009, când un colecţionar a licitat 42 de milioane de dolari pentru „Madame L.R.”, piesă deținută până atunci de Yves Saint Laurent și Pierre Bergé.