După cum spune BBC într-un raport, oamenii se bucură de soare la Stockholm, iar familiile ies la plimbare, cu copii și bunici, unii mănâncă înghețată în Piața Mariatorget. În altă parte, în oraș, cluburile de noapte s-au deschis în această săptămână. Cum este posibil, când țara are aproape 3.500 de cazuri de coronavirus și o sută de decese?

Departe de vecinii danezi, care au limitat adunările la maximum zece persoane sau Regatul Unit, care au intrat în izolare la începutul săptămânii, guvernul suedez a ales o  strategia aparte: se bazează pe auto-responsabilitate. „Oficialii și politicienii din domeniul sănătății publice încă speră să încetinească răspândirea virusului fără a fi nevoie de măsuri drastice”, a scrie BBC. Există mai multe linii directoare decât reguli stricte, subliniind că ar fi bine să stea acasă cei bolnavi sau vârstnici, toți cetățenii să se spale des pe mâini și să se evite drumurile neesențiale.

„Noi, care suntem adulți, trebuie să fim exact așa: adulți. Nu răspândiți panică sau zvonuri „, a declarat premierul Stefan Löfven într-o intervenție televizată, îweekendul trecut. „Nimeni nu este singur în această criză, dar fiecare persoană are o responsabilitate grea”, a adăugat el. Întrucât încrederea în autoritățile publice este ridicată în Suedia, acest lucru ar împinge locuitorii să respecte directivele voluntare. BBC subliniază și un alt factor relevant: demografia. „Spre deosebire de gospodăriile multigeneraționale din țările mediteraneene, mai mult de jumătate din gospodăriile suedeze sunt alcătuite dintr-o singură persoană, ceea ce reduce riscul de răspândire a virusului în familii”.

De asemenea, politicienii au căzut de acord că doresc să mențină cetățenii într-o sănătate fizică și psihică bună, un alt motiv pentru a se evita regulile care să-i țină pe oameni închiși în casele lor.

„Comunitatea de afaceri de aici crede cu adevărat că guvernul suedez și abordarea suedeză sunt mai rezonabile decât în ​​multe alte țări”, a declarat Andreas Hatzigeorgiou, CEO al Camerei de Comerț din Stockholm. Desigur, există și voci contra:  „Cred că oamenii sunt înclinați să asculte recomandările, dar în acest tip de situație critică, nu sunt sigur că acest lucru este suficient”, a spus dr. Emma Frans, un epidemiolog suedez de renume internaâional.