Succes de răsunet al unui român care a inventat un cuvânt cheie. Acum, termenul care poartă semnătura românului este folosit pe tot globul.

Horace Dediu a inventat un cuvânt folosit la nivel global, informează Business Insider. Este vorba despre „micromobilitate”, care se referă la categoria de transport cu vehicule mici, ușoare, care de regulă, ating viteză de până la 25 de kilometri pe oră. Printre acestea, biciclete, scutere, trotinete, skateboard, care pot fi sau nu electrice.

Cuvântul a fost folosit de către Horace Dediu pentru prima oară în public în 2017. A susținut un discurs la un festival de tehnologie din Danemarca, la Copenhaga.

În acest moment, Horace Dediu locuiește în Finlanda, la Helsinki. Timp de 8 ani și mai bine el a lucrat la Nokia. La nivel internațional, Dediu este cunoscut pentru analizele sale cu privire la strategia de business a Apple și prognozele pentru evoluția companiei.

Inventatorul cuvântului „micromobilitate” este originar din Sibiu (Dumbrăveni). Părinții săi au emigrat în Statele Unite, un motiv în plus pentru a studia la Massachusetts. Mai apoi a absolvit ingineria computerelor la Tufts University și un program MBA în administrarea afacerilor la Harvard, în SUA.

În context, trebuie spus că oamenii de știință ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București au obținut la Târgul European de Creativitate și Inovare EUROINVENT 2020, desfășurat la Iași (21-23 mai), cinci diplome și șase medalii de aur, cinci diplome și cinci medalii de argint, o diplomă și o medalie de bronz și o diplomă specială pentru rezultate în domeniul protecției mediului. Au participat cu 11 invenții, iar despre una dintre ele – recompensată cu aur – poartă, firesc, un nume ingineresc – Microhidrocentrală cu două turbine contrarotitoare în curgere transversală.  La apariția ei în peisajul tehnologic al secolului al XXI-lea au contribuit nu mai puțin de unsprezece cercetători: Nicolaie Sergiu, Mihăiescu Gheorghe Mihai, Bunea Florentina, Popescu Mihail, Chihaia Rareș-Andrei, Băbuțanu Corina Alice, Dumitru Constantin, Macamete Elena, Guțu Mihai, Ilie Cristinel Ioan, Fuiorea Ion.