SUA nu vor să intre în război cu Yemen

SUA nu doresc război cu Yemenul, dar sunt pregătite să ia măsuri suplimentare ca răspuns la atacurile rebelilor houthi în Marea Roșie, conform unui anunț făcut de Casa Albă.

SUA și Regatul Unit au efectuat atacuri țintite cu rachete împotriva instalațiilor militare ale rebelilor houthi în Yemen, în urma intensificării atacurilor acestora asupra navelor în Marea Roșie, considerate a avea legături cu Israelul.

Aceste acțiuni vin ca răspuns la ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza.

„Nu ne interesează… un război cu Yemenul. Nu suntem interesaţi de un conflict de orice fel aici. Tot ceea ce a făcut preşedintele a fost să încerce să prevină orice escaladare a conflictului, inclusiv atacurile de aseară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează agenția de presă Reuters.

Totuşi, „nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare”, a adăugat acesta.

John Kirby
John Kirby (SURSA FOTO: Wikipedia)

Se extinde războiul din Gaza?!

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, avertizează asupra posibilelor consecințe extinse ale conflictului din Fâșia Gaza, subliniind că acesta are potențialul de a provoca „cu ușurință metastaze” și de a crește insecuritatea și suferința în regiune.

El a evidențiat eforturile SUA de a preveni răspândirea conflictului în Orientul Mijlociu și a subliniat importanța ca Israelul să întreprindă mai multe acțiuni pentru a proteja civilii palestinieni din Fâșia Gaza.

Antony Blinken a catalogat moartea a doi jurnaliști palestinieni drept o „tragedie inimaginabilă” și și-a exprimat regretul față de pierderea acestor vieți. În același timp, loviturile israeliene recente în Fâșia Gaza au cauzat pierderea a cel puțin 64 de vieți, conform Ministerului Sănătății al Hamas. De altfel, negocierile privind eliberarea ostaticilor din Gaza între Qatar, Israel și Hamas continuă.

„Acesta este un conflict care ar putea cu uşurinţă să producă metastaze, cauzând şi mai multă insecuritate şi mai multe suferinţe”, a zis oficialul american într-o conferinţă de presă, afirmând că SUA acţionează pentru a împiedica ”propagarea conflictului” în Orientul Mijlociu.

 

Antony Blinken s-a întâlnit recent Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei. În cadrul întâlnirii lor, Regele Abdullah II al Iordaniei l-a avertizat pe oficialul american cu privire la „repercusiunile catastrofale ale continuării agresiunii împotriva Fâșiei Gaza”. El a subliniat necesitatea de a pune capăt tragicei crize umanitare din regiune.

Potrivit unei declarații emise de Palatul Regal, a reiterat „rolul important al Statelor Unite în a exercita presiuni pentru o încetare imediată a focului în Gaza, protejarea civililor și garantarea livrării de ajutor medical și umanitar”.

A subliniat „respingerea totală de către Iordania a deplasării forțate a palestinienilor”, contrar declarațiilor unor miniștri israelieni care preconizau o revenire a coloniștilor evrei în Gaza, poziție respinsă de Washington.