Ideea de a produce și folosi roboți autonomi pentru înzestrarea armatei este la doar un pas. SUA are deja în desfășurare mai multe programe de înzestrare a armatei cu roboți capabili de rezultate uluitoare.

„Din punct de vedere tehnologic, armele autonome sunt mult mai uşor de produs decât maşinile care se conduc singure”, explică Stuart Russel, profesor de informatică al UC Berkeley. „Experţii care lucrează în domeniile tehnologice asociate sunt de părere că poate fi construit un sistem de armament eficient cu uşurinţă în mai puţin de doi ani”, a mai adăugat acesta.

Publicul nu știe încă cât de aproape se află oamenii de știință de a obține acest lucru. Există deja prototipuri de astfel de roboți autonomi care vor fi autorizaţi pe viitor să folosească forţa letală prin simpla recunoștere facială.

Toby Walsh, profesor la Universitatea New South Wales, consideră că oamenii nu-și pot imagina încă: ”atunci când oamenii aud de roboți ucigași se gândesc automat la Terminator și cred că este de domeniul filmelor SF”.