Rachetele au fost livrate săptămâna trecută, iar dronele de supraveghere urmează să fie livrate până în luna martie, potrivit unor înalţi responsabili ai administraţiei Obama.

După cum scrie publicaţia citată, serviciile de informaţii şi antiterorism americane dau asigurări că au reperat poziţiile reţelei Al Qaida în Irak şi împărtăşesc aceste informaţii cu cele irakiene.

La doi ani după plecarea trupelor americane din ţară, Irakul a revenit la niveluri de violenţă similare celor din 2008, când ţara ieşea epuizată dintr-un conflict confesional devastator, remarcă AFP.

Potrivit unui bilanţ realizat de agenţia franceză de presă pe baza cifrelor furnizate de surse medicale şi de securitate irakiene, peste 6.700 de persoane au murit în violenţe în acest an în Irak.

Anunţul referitor la livrarea de echipamente militare Bagdadului intervine la aproape două luni după vizita la Washington a premierului irakian, care i-a împărtăşit administraţiei Obama dorinţa sa de a achiziţiona echipamente americane, pentru a efectua operaţiuni în zone izolate unde sunt instalate tabere teroriste.

Această cerere s-a ciocnit totuşi de criticile senatorilor democraţi şi republicani care îl acuză pe primul ministru Nouri al-Maliki, un şiit, că are o parte de responsabilitate în violenţe din cauza politicii sale sectare şi autoritare.

SURSA: Agerpres