O infirmieră din Hartford, un oraş din statul american Connecticut, a fost vaccinată luni în faţa camerelor de filmat cu vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania Moderna, marcând astfel debutul campaniei de vaccinare cu acest nou produs farmaceutic, care a fost aprobat în Statele Unite vineri, 18 decembrie, transmite AFP, citat de Agerpres.

SUA au început să folosească vaccinul american

Primele vaccinări cu produsul creat de tânăra companie americană din domeniul biotehnologiei debutează la o săptămână după primele injecţii din Statele Unite cu vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech şi vor fi realizate începând de luni, 21 decembrie, în mai multe regiuni americane.

Mandy Delgado, infirmieră la secţia de terapie intensivă de la Hartford Hospital, s-a declarat „bucuroasă” şi „nerăbdătoare” să devină prima persoană inoculată cu vaccinul Moderna.

„Am văzut sosind la noi pacienţi cu deficit de oxigen, iar starea lor de sănătate s-a agravat progresiv şi apoi au murit, fără ca familiile lor să poată fi prezente alături de ei”, a subliniat infirmiera americană, cu câteva momente înainte de a primi vaccinul.

Vaccinul se administrează în două doze

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, la un interval de câteva săptămâni, la fel ca vaccinul Pfizer-BioNTech. Însă formula dezvoltată de Moderna poate fi depozitată la temperaturi de minus 20 de grade Celsius, nu la minus 70 de grade Celsius ca în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, aspect care a obligat această alianţă americano-germană să dezvolte containere speciale pentru a asigura transportul vaccinului.

Condiţiile mai puţin stricte de depozitare a vaccinurilor Moderna vor oferi autorităţilor locale o mai mare supleţe pentru a răspunde nevoilor specifice ale regiunilor rurale şi ale zonelor în care accesul este dificil, potrivit autorităţilor americane.

Vaccinările publice au început luni, săptămâna trecută, odată cu sosirea pe piaţă a vaccinurilor Pfizer-BioNTech. O campanie de promovare încearcă să înlăture reticenţele unei părţi a populaţiei americane, neîncrezătoare în aceste vaccinuri, deşi epidemia de coronavirus continuă să facă ravagii în Statele Unite: peste 17,8 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost recenzate până în prezent în această ţară şi peste 317.000 de decese asociate maladiei COVID-19.

Deşi angajaţii medicali consideraţi cei mai expuşi în faţa noului coronavirus au prioritate la vaccinare în toate statele federale americane, vicepreşedintele Mike Pence s-a vaccinat la rândul lui în faţa camerelor de filmat, vineri, cu o primă doză a vaccinului Pfizer-BioNTech. Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, va face acelaşi lucru în cursul zilei de luni.