Grapini şi-a exprimat speranţa că taxa se va aplica din semestrul doi al acestui an.

‘Studiul de impact asupra impozitării cu o sumă fixă l-am predat la domnul Chiţoiu /Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, n.r./. Cât am fost plecată în vizită oficială în India, colegii mei s-au întâlnit cu Ministerul de Finanţe şi rămâne ca, din semestrul doi, într-adevăr, să se aplice acel impozit în funcţie de indicatori relevanţi la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparaţii auto, service, deci pe coduri CAEN. Niciodată nu s-a aplicat decât un impozit general, de aceea este diferenţă foarte mare faţă de ceea ce s-a aplicat până acum. Cred, ca un om care vine din industrie, că există diferenţe ale potenţialului de a obţine profit în funcţie de domeniul de activitate (…) mă bucur că ministrul Finanţelor a acceptat să se facă impozitarea în funcţie de domeniul de activitate. Altfel este în reparaţii auto, altfel este în industria hotelieră, altfel în administraţia publică sau industrie. Sper ca, din semestrul doi, să se aplice acest impozit’, a afirmat Grapini.

Impozitul forfetar se va introduce pentru categoriile de servicii la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare atât pentru întreprinzător, cât şi pentru stat.

Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile şi se va ţine cont de indicatori precum capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locaţiei.

Potrivit autorităţilor, impozitul forfetar va fi introdus pentru simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, pentru evidenţierea veniturilor în mod corect şi pentru realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători. Aceştia vor plăti suma fixată, indiferent de cât profit vor realiza.