Potrivit studiului publicat în revista americană Jama Internal Medicine pacienții asimptomatici au aceeași cantitate de coronavirus precum cei simptomatici.

Condus de către Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang, studiul s-a concentrat pe un focar de cazuri de contaminare în cadrul unui grup religios din Daegu, în Coreea de Sud, în februarie.

Autorităţile au decis să plaseze în izolare cazurile pozitive cu puţine sau fără simptome într-o clădire guvernamentală, unde medicii şi asistentele le-au monitorizat atent evoluţia simptomelor şi le-au testat încărcătura virală în mod regulat.

Grupul testat a fost format din tineri cu o vârstă aproximativă de 25 de ani. Din totalul persoanelor testate, 89 nu au prezentat simptome specifice coronavirusului.

Inițial, 21 de persoane nu au prezentat niciun simptom la prima testare dar ulterior au devenit simptomatici.

La ce concluzii a ajuns studiul

Autorii studiului arată că pacienții asimptomatici au aceeași concentrație de virus precum cei simptomatici. Totuși, chiar dacă au virusul asta nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase.

„Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, au avertizat autorii studiului, care au subliniat că studii epidemiologice şi experimentale mai ample sunt necesare pentru a înţelege acest lucru.