Studiu: Vaccinul Pfizer este sigur pentru femeile însărcinate și copiii acestora

Sarcina se caracterizează prin modificări substanțiale ale sistemului imunitar și endocrin care predispun femeile la potențiale complicații cauzate de diverși agenți patogeni – inclusiv sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), agentul cauzal al pandemiei COVID-19.

Mai precis, femeile însărcinate au de trei ori mai multe șanse de a avea nevoie să fie internate la o unitate de terapie intensivă după infecție, având nevoie oxigen. Mai mult decât atât, femeile însărcinate pot ceda bolii mult mai ușor decât restul femeilor.

De asemenea, diferite complicații obstetricale (în special nașterea prematură) sunt mai frecvente în cazurile în care mama este infectată cu SARS-CoV-2. Prin urmare, crește probabilitatea unor probleme de sănătate atât pentru mamă cât și pentru nou-născut.

Vaccinul COVID-19 și sarcina

Cu toate acestea, datorită noii tehnologii și (la momentul respectiv) eficacității incerte a vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19, voluntarele însărcinate au fost inițial excluse din studiile clinice. Având în vedere efectele de mai sus ale COVID-19 asupra femeilor însărcinate, multe organizații și societăți au început să recomande administrarea acestor vaccinuri în timpul sarcinii.

În prezent, există un consens bazat pe dovezi care spune că vaccinurile COVID-19 nu dau naștere infertilității nici la femei, nici la bărbați. Mai mult, dacă sunt administrate în timpul sarcinii, fragmentele de ARNm din vaccin nu traversează placenta, fiind consumate de celulele musculare la locul injectării și / sau degradate în urma sintezei unei proteine ​​codificate.

Cu toate acestea, deși liniștitor, datele referitoare la sarcină și transferul fetal sunt încă limitate. Acesta este motivul pentru care un grup de cercetare, condus de Dr. Ofer Beharier de la Hadassah-Hebrew University Medical Center din Ierusalim, a decis să evalueze răspunsurile materne și neonatale la vaccinul Pfizer BNT162b2 SARS-CoV-2 mRNA.

Un studiu multicentric în Israel

În acest studiu multicentric, cercetătorii au examinat 1.094 de participanți din opt spitale din Israel. Femeile gravide care erau infectate cu COVID-19 în timpul sarcinii au fost excluse din studiu, în timp ce criteriul de eligibilitate a inclus vârsta de 18 ani, menționând dorința de a participa și consimțământul, notează news-medical.net.

Probele de sânge de la femei și probele de sânge din cordonul ombilical de la nou-născuți au fost colectate în perioada aprilie 2020 – martie 2021. Probele au fost centrifugate la temperatura camerei (1000 g timp de 10 minute), iar apoi serurile au fost alicotate în tuburi precodificate dedicate. În cele din urmă, probele au fost depozitate la -80 ° C până la analiză.

Toți participanții la studiu au fost repartizați în trei grupuri: cei care au primit vaccinul, cei nevaccinați cu test anterior pozitiv al SARS-CoV-2 și cei care nu au fost vaccinați fără infecție prealabilă. Titrurile anticorpilor IgG și IgM din seruri au fost măsurate cu utilizarea panoului antigen Milliplex MAP SARS-CoV-2.

Protecție robustă pentru mamă și copil

Studiul a arătat o creștere constantă a răspunsului umoral IgG matern împotriva diferitelor componente ale glicoproteinei SARS-CoV-2 la pacienții neinfectați după vaccinare. Aceste imunoglobuline au fost ușor transferate la făt peste placentă, ceea ce a condus la un titru substanțial de anticorpi anti-SARS-CoV-2 în fluxul sanguin al nou-născuților în decurs de 14 zile de la prima doză de vaccin.

Mai mult, la femeile care se recuperează după infecția cu SARS-CoV-2 care a fost contractată în al doilea trimestru (adică, 13-26 săptămâni de gestație), anticorpii anti-COVID-19 din ambele probe de sânge matern și din cordonul ombilical au rămas ridicate la naștere.

Comparativ cu infecția naturală, vaccinarea generează anticorpi de protecție puternici la femei, care sunt transferați cu succes la făt în timpul sarcinii. Foarte important, nu au existat dovezi ale răspunsului IgM fetal la niciunul dintre antigenele induse de vaccin, ceea ce implică faptul că nu a existat o expunere directă a fătului la antigenele derivate din vaccin.

Implicații și studii viitoare

Din cauza problemelor cauzate de coronavirus de-a lungul sarcinii asupra mamei, vaccinările în orice moment de gestație ar trebui luate în considerare în beneficiul sănătății materne. Cu toate acestea, vaccinarea gravidelor infectate anterior ar trebui să se bazeze pe testarea titrului.

Chiar dacă vaccinarea la începutul sarcinii ar putea duce la o eficiență mai scăzută a transferului de anticorpi de la mamă la făt, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv împotriva aprobării vaccinării în orice moment al perioadei de gestație, deoarece vaccinarea în timpul sarcinii conferă în mod evident beneficii separate mamei și fătului.

Sursă foto: Dreamstime