Un studiu efectuat în Japonia a constatat că femeile au fost mult mai predispuse decât bărbații să dezvolte efecte secundare de tip erupție cutanată după o primă doză de vaccin COVID-19 de la Moderna Inc.

Reacții cutanate întârziate la peste 22% dintre femeile vaccinate

Potrivit studiului, care a fost efectuat pe 5.893 de participanți între mai și noiembrie anul trecut s-a observat că 22,4% dintre femei au dezvoltat reacții cutanate întârziate după prima injecție, comparativ cu doar 5,1% dintre bărbați.

Cu toate acestea, simptomele au fost ușoare și nu au fost considerate o contraindicație a vaccinului pe bază de ARNm, potrivit raportului publicat la 1 iunie în Journal of the American Medical Association.

Reacțiile cutanate întârziate, care apar la șase zile de la injecție, au fost raportate ca un eveniment advers rar și în Statele Unite și Europa, potrivit autorilor de la Spitalul Central al Forțelor de Autoapărare din Tokyo.

Dar incidențele par să fie mai mari în Japonia, au scris ei, poate din cauza unei mai mari conștientizări a acestor simptome în această țară. Probabilitatea mai mare în rândul femeilor se poate explica prin diferențele de greutate, prin factorii hormonali și prin factorii de mediu, au mai spus specialiștii.

Reprezentanții Moderna din Statele Unite și Japonia nu au comentat rezultatele studiului, precizează Reuters.

Care sunt efectele secundare ale vaccinului Moderna?

În comunicatul de presă care anunța validarea vaccinului Moderna (redenumit Spikevax în iunie 2021) în Uniunea Europeană la 6 ianuarie 2021, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a raportat efectele secundare observate în timpul celui mai mare studiu clinic efectuat în faza 3 – înainte de comercializarea vaccinului – pe 30.351 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 94 de ani.

Cele mai frecvente au fost dureri la locul de injectare, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, frisoane, greață, febră, umflături la locul de injectare și roșeață. Efectele sunt enumerate, de asemenea, în prospectul vaccinului.

În Franța, de exemplu, între 19 ianuarie 2021 și 23 mai 2022, au fost analizate 27.513 cazuri de efecte adverse la peste 23.682.400 de injecții realizate cu vaccinul Moderna. Un număr mare de cazuri se referă la reacții locale întârziate fără gravitate.