"Capacitatea noastră de a raţiona şi de a înţelege intră în declin de la vârsta de 45 de ani", scrie Institutul francez Inserm (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală) într-un comunicat care însoţeşte apariţia unui articol pe această temă în publicaţia britanică British Medical Journal.

Studiul a fost realizat pe baza unor teste de memorie, de vocabular, de raţionament şi de exprimare verbală efectuate pe 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, evaluarea realizându-se pe parcursul a 10 ani.

"Rezultatele arată că performanţele intelectuale (cu excepţia testelor de vocabular) scad odată cu vârsta, situaţie care se accentuează şi mai mult atunci când oamenii au o vârstă mai înaintată", scrie Inserm.

Pe durata celor 10 ani cuprinşi în evaluare, performanţele intelectuale au scăzut cu 3,6% în cazul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 45 şi 49 de ani şi cu 9,6% pentru cei cu vârste cuprinse între 65 şi 70 de ani. În cazul femeilor, scăderea acestor capacităţi este identică pentru prima grupă de vârstă, dar mai puţin accentuată decât în cazul bărbaţilor (-7,6%) în cazul celei de-a doua grupe de vârstă.

Potrivit conducătorului echipei Inserm, este important "să determinăm vărsta la care declinul intelectual începe" întrucât "probabil este mai eficient să acţionăm de la începutul procesului" apelând în special la tratamentul medicamentos "pentru a schimba cursul îmbătrânirii cognitive".

Deşi este recunoscut faptul că performanţele intelectuale scad odată cu înaintarea în vârstă, momentul de început al acestui declin rămâne un subiect controversat. Potrivit Inserm, studii recente înclină mai degrabă să infirme ipoteza că acest fenomen începe la vârsta de 60 de ani.
SURSA: Agerpres