Fonduri bugetare – pana la 10 noiembrie! Reamintim ca programele pentru dezvoltarea regiunilor mai sunt active doar cateva zile (despre acestea am scris pe larg Capital, nr. 41, din 11 octombrie 2001). Prin aceste programe se vor acorda beneficiarilor ajutoare financiare nerambursabile (granturi) intre 0,5 miliarde lei si 5 miliarde lei pentru achizitionarea masinilor, utilajelor, instalatiilor sau echipamentelor. Programele se vor derula in Regiunea Nord-Est (Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui) si in judetele: Hunedoara, Alba, Tulcea, Giurgiu si Caras-Severin.

Noul sef al Delegatiei CE indeamna la munca. Raportul de tara al Comisiei Europene va fi publicat pe 13 noiembrie”, a anuntat Jonathan Scheele, noul sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, in prima sa intalnire cu presa in Romania. La acea data vom afla cum si-a facut statul roman temele pe linia integrarii europene. Noul sef al Delegatiei europene a vorbit de raport ca despre un punct important al agendei „foarte aglomerate a relatiilor Romania – UE”. „Locul cheie pe care Romania il detine pe agenda extinderii UE implica si un volum imens de munca, atat din partea Guvernului Romaniei, cat si a noastra, celor din UE, precum si a intregii societati romanesti”, a mai spus Scheele.

50% din firme au iesit in pierdere
Mai mult de jumatate (56%) din intreprinderile mici si mijlocii private nu au obtinut profit in anul 2000, principalele cauze fiind evolutia pietei nationale, accentuarea blocajului financiar si fiscalitatea ridicata, mai ales pe piata fortei de munca, atrage atentia Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Scaderea cererii, accesul limitat la credite si finantarea insuficienta au influentat profitabilitatea acestor firme. La sfarsitul anului trecut erau inregistrate in Romania 407.878 de intreprinderi mici si mijlocii (o societate la 55 de locuitori), din care 44% au obtinut profit, 38% au inregistrat pierderi, iar 18% au raportat profit zero. Rata de crestere a numarului de IMM a fost de 1,2% (5.237 firme nou infiintate), in timp ce in statele europene rata medie anuala de crestere este cuprinsa intre 3% si 8%. (Sursa: Mediafax)

Termen-limita CRAFT: 28 februarie. Comisia Uniunii Europene a luat decizia ca masurile specifice pentru intreprinderi mici si mijlocii – CRAFT sa fie incheiate mai devreme, pe 28 februarie 2002, in loc de 17 aprilie 2002.
Cei interesati sa aplice (programul CRAFT a fost prezentat in numarul
trecut) vor lua in considerare noul
termen limita, mai apropiat. CE a
luat aceasta decizie pentru a preintampina ca proiectele sa nu poata fi contractate in timp util (pana la sfarsitul anului 2002).