Aflat într-un proces de lungă durată cu statul român pentru a obtine despăgubiri pentru pentru fosta societate Uzinele Metalurgice Titan Nădrag Calan (TNC), deținută de tatăl său, Steven Ausnit acuză „practicile păguboase” ale Autorității Naționale pentru restituirea Proprietătilor (ANRP).

Max Ausnit, cunoscut drept „Regele de Fier”, s-a născut la Galați în 1887, a creat Uzinele TNC din Galați, o turnătorie de oțel la Oţelu Roşu, mai multe filiale, cum ar fi Magazinele Unite, Socomet si altele, cu aproximativ 10.000 de angajați. Fiul lui Max Ausnit, respectiv Steven Ausnit, astăzi în vârstă de 87 de ani și nora acestuia, Nuria Gimeno Ausnit, se luptă din 2001 pentru a obține despăgubiri pentru fosta societate TNC.

Potrivit datelor publicate de ANRP,  statul român deținea în iunie 2011 acțiuni reprezentând 12,39% din capitalul social al Fondului Proprietatea S.A. Potrivit datelor publicate în august, Fondul Proprietatea S.A. avea capital social subscris de 13,7 miliarde de lei și un capital social vărsat de numai 13.4 miliarde de lei, deoarece statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, nu a vărsat integral capitalul social subscris.

„Suntem nevoiți sa infruntăm riscul de a nu mai avea la dispoziție niciun mijloc de despăgubire deși, potrivit actelor emise de către autoritățile statului și hotărârilor instantelor judecătorești, suntem îndreptățiti la aceste măsuri reparatorii”, a declarat Steven Ausnit.

Numărul persoanelor indreptățite care au, la acest moment, cereri si dosare de restituire în curs de soluționare se ridică la cateva sute de mii, potrivit datelor statistice furnizate Curții Europene a Drepturilor Omului chiar de către Guvernul Romaniei. Din acest raport, potrivit estimărilor statului român, fondurile necesare pentru a acoperi suma despagubirilor se ridică la 21 miliarde de euro.

Potrivit lui Ausnit, numărul de acțiuni deținute de statul român în capitalul social al Fondului Proprietatea S.A. nu este suficient pentru acordarea despăgubirilor față de toate persoanele îndreptățite la o astfel de formă de despagubire iar, ținând cont de ritmul de acordare a despăgubirilor, este foarte probabil ca ele să se epuizeze foarte curând. Ausnit mai crede că statul român ar trebui sa ia în considerare majorarea participației sale la capitalul social al Fondului Proprietatea, astfel încât să asigure continuitatea acestui sistem de despăgubire – singurul aflat la dispoziția persoanelor îndreptățite.

Fiul celebrului industriaş interbelic Max Ausnit, a recuperat deja o parte din proprietăţi, cea mai cunoscută fiind un palat din Bucureşti pe care i l-a vândut lui Gigi Becali.