Ștefan cel Mare, declarat erou național și patron istoric al culturii românești. Proiectul a trecut tacit de Senat

Proiectul privind declararea domnitorului Ştefan cel Mare drept erou naţional şi patron istoric al culturii româneşti a trecut tacit, luni, de Senat, urmând să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Iniţiatorul, deputatul PSD Oana-Gianina Bulai, propune, „în semn de recunoştinţă pentru rolul său marcant în istorie şi moştenirea culturală pe care a lăsat-o în conştiinţa poporului român, declararea domnitorului Ştefan al Ill-lea Muşat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ştefan cel Mare, drept erou naţional şi patron istoric al culturii româneşti”.

Proiectul legislativ propune ziua de 2 iulie, în care Ştefan cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxa Română, pentru marcarea evenimentelor de comemorare şi cinstire a memoriei acestuia.

Deputatul PSD Oana-Gianina Bulai, inițiatoarea proiectului, a notat pe pagina sa de Facebook că românii celebrează prin lege mai mulți eroi naționali, însă nu și pe Ștefan cel Mare, motiv pentru care era nevoie de o astfel de lege.

„Românii îi celebrează prin lege pe Tudor Vladimirescu, Avram Iancu și alți eroi naționali, însă nu și pe Ștefan cel Mare! Domnitorul Moldovei trebuie să aibă o zi a lui recunoscută prin lege, pentru că UNUL este Ștefan cel Mare pentru noi, românii”, a scris pe Facebook inițiatoarea, Oana Bulai, deputat de Neamț.

În expunerea de motive, inițiatoarea proiectului trece în revistă realizările domnitorului, de la acțiunile militare și politice care au marcat întregul continent european, până la patronajul cultural, care a marcat patrimoniul material și moștenirea culturală a românilor.

Ce se arată în proiectul de lege

„Se declară erou național și patron istoric al culturii românești Ștefan al III-lea Mușat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ștefan cel Mare, pentru rolul său marcant în istoria poporului român și prezervarea identității creștin-ortodoxe românești.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 iulie și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific, utilizând fondurile disponibile din bugetul propriu.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor”, precizează inițiativa legislativă.

Amintim că proiectul de lege a fost depus la Senat pentru dezbatere pe data de 15 septembrie anul curent.