Decizia adoptată de Guvern, în primăvara acestui an, de a vinde apartamentele construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) nu a prins la public. Până în prezent, primăriile au primit doar 800 de cereri de achiziţie din partea chiriaşilor ANL, chiar dacă există dreptul de vânzare asupra 6.831 de unităţi la nivel naţional.

Explicaţia autorităţilor este fie că oamenii nu ştiu că pot să îşi cumpere locuinţele în care stau cu chirie, fie că preferă să plătească o chirie modică de circa 100 de lei lunar.

„Doar în iunie s-a dat OK-ul pentru vânzarea acestor locuinţe, însă mulţi nu ştiu că pot să cumpere apartamentul în care stau cu chirie. Până acum s-au înregistrat circa 700-800 de cereri la primării. De curând s-au stabilit grilele de preţ, deoarece durează cam o lună ca experţii evaluatori să stabilează valoarea“, a declarat pentru capital.ro Pavel Belinski, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Guvernul a adoptat la sfârşitul lunii mai o hotărâre prin care s-a aprobat trecerea blocurilor de locuinţe construite de ANL pentru tineri din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului, pentru a putea fi vândute chiriaşilor.

În primă fază au fost scoase la vânzare 6.831 de locuinţe, urmând ca, eşalonat, pe măsură ce consiliile locale vor vota noi hotărâri de trecere a locuinţelor în proprietate publică a statului, să se iniţieze alte proiecte de hotărâri ale Guvernului pentru a se scoate la vânzare alte 13.028 de locuinţe.

Locuinţe la reduceri

Potrivit lui Pavel Belinski, cele mai mici preţuri sunt în localitatea Titu, Dâmboviţa, unde preţul garsonierelor variază între 14.000 şi 16.000 de euro. În Slobozia, spre exemplu, preţul unei garsoniere este de 24.200 de euro, iar al unui apartamente cu două camere de 38.650 de euro. În Curtea de Argeş, preţul unei garsoniere variază între 20.200 şi 24.000 de euro, iar la un apartament cu două camere preţul este de 35.000 de euro.

Banii câştigaţi din vânzarea imobilelor vor fi reinvestiţi în construcţia de locuinţe pentru tineri, asigură autorităţile.

Prin programul ANL, statul a construit din 2001 şi până anul trecut 22.500 de unităţi dedicate tinerilor şi 2.200 de case destinate vânzării prin credit ipotecar. Pentru anul acesta, statul are în lucru 3.222 de locuinţe. Ritmul este de circa 350 de unităţi pe lună.

Statul are pregătit pentru ANL un buget de 90 de milioane de lei, din bani publici, 260 de milioane de lei de la Banca de Dezvoltare şi un credit de angajament de 150 de milioane de lei pe care îl va accesa în trimestrul al patrulea al acestui an.

DETALII:
Puteţi descărca lista cu primele locuinţe scoase la vânzare de aici.