În prezent, se află în derulare, împreună cu experţii JASPERS, studiul privind nivelul de taxare aplicabil pentru accesul pe autostrăzi în România.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat marţi că MTI va impune o taxă pentru şoferii care vor circula pe autostrăzile de pe coridorul IV, între Arad şi Constanţa.

‘Este o condiţie impusă de Uniunea Europeană de a percepe o taxă pentru autostrăzile finanţate de pe Coridorul IV, iar în acest moment analizăm împreună cu consultanţii noştri şi cu reprezentanţii JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) valoarea acestei taxe, pe care o vom comunica atunci când lucrările se vor apropia de sfârşit’.

Modul în care se va aplica noua taxă de autostrăzi şi costul acesteia vor fi cunoscute la începutul anului viitor, a declarat, la rândul său, Daniela Drăghia, directorul general al CNADNR.

‘La începutul anului viitor vom şti exact cum va arăta noua taxă pentru autostrăzi şi costul acesteia, fiindcă procedura spune că la finalizarea analizei UE trebuie să ne răspundă în termen de şase luni’, a explicat Daniela Drăghia.

În prezent, discuţia se poartă cu consultanţii în ceea ce priveşte valoarea taxei, suma iniţială de care se discuta fiind de 5 euro pe 100 km, dar şi modul în care vor fi verificaţi şoferii, fie prin puncte fixe de taxare, fie printr-un sistem mobil sau chiar prin intermediul sistemului de satelit ce va fi instalat prin programul Galileo.