Stațiile GPL cu probleme, închise imediat

Stațiile GPL cu probleme, închise imediat. Guvernul României a emis o ordonanță de urgență pentru a introduce măsuri mai stricte în ceea ce privește funcționarea stațiilor de încărcare cu gaz petrolier lichefiat (GPL).

Noile reglementări permit Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) să retragă autorizația de funcționare pentru aceste stații, în cazul în care sunt constatate deficiențe semnificative față de prevederile inițiale care au stat la baza acordării autorizației.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat că ordonanța vine în urma exploziei din acest an de la o stație GPL din Crevedia. ea reprezintă un răspuns la această situație de urgență.

Prin noile reglementări, ISCIR are acum competența de a emite o autorizație provizorie de funcționare și de a retrage autorizația pentru instalațiile de tip GPL și Skid GPL dacă se constată încălcări ale prevederilor inițiale.

gpl
SURSA FOTO: Dreamstime

Cadrul legislativ este modificat

Ministrul Radu Oprea a precizat că „prin această ordonanţă venim şi modificăm un cadru legislativ mai larg, astfel încât ISCIR să poată emite o autorizaţie provizorie de funcţionare, având şi competenţele ca autorizaţia de funcţionare pentru instalaţiile de tip GPL, Skid GPL să poată să fie retrasă atunci când ISCIR constată că anumite prevederi care au stat la baza eliberării autorizaţiei, cum sunt cele din memoriul tehnic, au fost încălcate sau oricare altă instituţie care vine şi controlează”.

Noul cadru legal oferă posibilitatea ISCIR de a utiliza bazele de date ale ANAF pentru a monitoriza activitatea stațiilor GPL. Aici intră și monitorizarea prin intermediul înregistrărilor camerelor de luat vederi instalate la acestea.

Această măsură are scopul de a facilita verificările și de a asigura respectarea normelor de securitate.

Controale la stațiile GPL din România

În urma controalelor efectuate de ISCIR la stațiile GPL din țară, s-au efectuat 2.258 de inspecții.

La 29,5% dintre acestea a fost oprită activitatea. Sancțiunile propuse au însumat 1.171.000 lei.

Ordinul Ministerului Administrației și Internelor a permis desfășurarea acestor controale. Ministrul Oprea a subliniat importanța introducerii unor proceduri unitare pentru a opri activitățile considerate:

  • nesigure
  • neconforme cu regulamentele în vigoare