'Toţi responsabilii politici serioşi recunosc clar că nu poate exista vreun conflict între China şi Statele Unite', a declarat ministrul chinezi de externe, Wang Yi, în cursul unei vizite în Australia.

'Cele două ţări ar pierde şi cu siguranţă nu îşi pot permite asta', a adăugat el, potrivit afirmaţiilor prezentate de postul de televiziune australian ABC.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, dar unele ţări riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia) au pretenţii concurente asupra insuliţelor din această zonă, bogată în resurse şi culoar maritim strategic al comerţului mondial.

Pentru a-şi afirma suveranitatea, China efectuează lucrări de 'rambleiere' pentru a-şi mări insuliţele de sub controlul său şi a construi acolo porturi, faruri şi piste de aterizare.

La trei zile după învestirea noului preşedinte Donald Trump, Casa Albă a lansat avertismente puternice Beijingului cu privire la Marea Chinei, reamintind că Statele Unite 'vor apăra interesele internaţionale'.

Noul secretar de stat american, Rex Tillerson, a ameninţat cu o blocadă pentru a împiedica accesul Chinei la insulele în dispută. Gest care, în opinia presei chineze, ar putea provoca o 'confruntare militară'.

La rândul său, secretarul apărării, James Mattis, a reafirmat că minusculul arhipelag Senkaku din Marea Chinei de Est, controlat de Tokyo, dar revendicat de Beijing, se află sub incidenţa alianţei militare dintre Statele Unite şi Japonia.

Cu toate acestea, Wang Yi a estimat că relaţiile chino-americane au 'depăşit tot felul de dificultăţi' de-a lungul deceniilor.

După o întrevedere cu omologul său chinez, şefa diplomaţiei australiene, Julia Bishop, a îndemnat Beijingul 'să joace un rol responsabil şi să respecte ordinea bazată pe dreptul internaţional' în Marea Chinei de Sud, potrivit ABC.AGERPRES