Acest recensământ, lansat marți, 16 mai, la începutul Summitului Consiliului Europei, se dorește a fi un prim pas în vederea unor cereri de reparaţii adresate Moscovei, în contul miilor de victime şi distrugerilor estimate la miliarde de euro.

Registrul pagubelor de război, semnat de circa 40 de state membre ale Consiliului Europei

Miercuri, în a doua zi a Summitului, secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a anunțat că ”avem aproximativ 40 de state membre care au semnat şi toate statele membre G7 de pe trei continente”.

”Vrem o justiţie centrată asupra victimelor”, a adăugat șefa organismului juridic, mai cunoscut prin Curtea sa Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), salutând ”un prim pas necesar şi urgent”.

Inițiativa, prezentată de către președinția islandeză a CoE, dorește să arate faptul că dosarul ”justiţiei pentru Ucraina” avansează. Cu toate acestea, perspectiva unui Tribunal Special pentru crime de război comise în Ucraina rămâne una îndepărtată.

Uniunea Europeană a semnat, de asemenea, în afara majorităţii statelor membre. Potrivit CoE, Bulgaria, Elveția și Andorra erau pe cale să-şi finalizeze procedurile interne în vederea semnării.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat înființarea registrului, însă a precizat că ”el nu rezolvă problema plăţii pagubelor”. Europa încearcă să folosească fonduri rusești blocate în valoare de zeci de miliarde de euro pentru a reconstrui Ucraina, bani pe care i-ar putea folosi și pentru plata despăgubirilor de război, a afirmat Scholz.

Ucraina face parte din Consiliul Europei, Rusia fiind exclusă în martie 2022 după invazia lansată de președintele Vladimir Putin.

”Nu va exista o pace fiabilă fără justiţie”, a declarat Volodimir Zelenski marţi seara, 16 mai, într-o legătură video, în deschiderea summitului. Kievul a salutat înființarea registrului, care va avea sediul la Haga, în Olanda, precum Curtea Penală Internațională (CPI).

Registrul va consemna toate pagubele umane și materiale

Registrul, înființat pe o perioadă de trei ani, va aduna plângeri ale victimelor şi va înregistra toate daunele umane şi pagubele materiale.

”El deschide calea unui vast mecanism internaţional de compensare a victimelor agresiunii ruse”, se arată într-un comunicat al CoE.

”Este important să se transmită mesajul oamenilor care au pagube că noi nu-i vom uita şi că vom asigura o urmărire”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.