62-6044-38bursa37.jpgPrima lună de toamnă a început cu un interes scăzut pentru acţiunile listate la bursă, şedinţele fiind dominate de emitenţii din domeniul financiar.

Principalii emitenţi au înregistrat corecţii în ultima săptămână, care se reflectă şi în variaţiile indicilor. BET a pierdut 1,3%, BET C, 1,2%, iar indicele societăţilor de investiţii financiare a înregistrat o scădere ceva mai importantă, de 3,6%.

Dintre componentele indicelui BET, cele mai bune evoluţii s-au înregistrat pentru Rompetrol Rafinare (+1,6%) şi Banca Transilvania (+1,1%). În scădere am avut Transelectrica (-3,7%), Impact (-3,7%), BRD (-3%). Acţiunile Rompetrol Rafinare, după evoluţia foarte bună de acum două săptămâni, încearcă o stabilizare a cursului în jurul nivelului de la 0,125 lei, în săptămâna analizată fiind încheiate tranzacţii doar în ultimele trei şedinţe, datorită suspendării din prima parte.

Influenţe externe şi cursuri volatile

Cu patru şedinţe de scădere din cele cinci ale săptămânii, Transelectrica se apropie de zona 40,7 lei/acţiune, posibil nivel suport, dar destul de fragil. Ultima tranzacţie cu acţiunile TEL s-a efectuat la 41,4 lei. Cu doar o şedinţă de creştere au încheiat săptămâna şi acţiunile BRD, ultima tranzacţie fiind efectuată la preţul de 28 de lei.

Acţiunile Petrom au încheiat săptămâna la nivelul minim, de 0,5050 lei/ acţiune, în scădere cu 2,88% faţă de săptămâna anterioară.

Deşi luna august a fost caracterizată de o volatilitate ridicată a cursurilor de tranzacţionare, datorată aproape în totalitate corelaţiei cu pieţele externe de acţiuni, indicii de la Bucureşti au încheiat mixt această perioadă. Indicele principal, după ce a pierdut peste 10% în intervalul 9 – 17 august, a recuperat scăderea până la final, astfel că luna august a fost încheiată cu o creştere de 0,6%. Indicele BET C a încheiat practic la aceeaşi valoare cu cea de la finalul lui iulie.

Evoluţiile din sectorul societăţilor de investiţii financiare au fost de amploare şi mai mare. Indicele BET FI, după ce a scăzut cu peste 17%, între valoarea maximă din 9 august şi cea minimă din 17 august, a încheiat luna august cu o scădere de 2%. Şi în plan extern evoluţiile au fost mixte în august. Am remarcat cu evoluţii pozitive piaţa de la Hong Kong (+3,5%) şi Nasdaq (+2%), iar la polul opus pieţele de la Budapesta (-6,7% pentru HTX Eur) şi Varşovia (-5,5% pentru PTX Eur). Luna a fost favorabilă acţiunilor din sectorul tehnologic, în vreme ce domeniul financiar a înregistrat cele mai însemnate scăderi. Spre exemplu, indicele bancar regional calculat la Viena, CECEBNK, a pierdut peste 6%. Pe piaţa de la Bucureşti, rezultatele financiare peste aşteptări raportate de BRD Groupe Société Générale au ajutat sectorul bancar în august. Acţiunile BRD au înregistrat o creştere de 5,5%, în timp ce Banca Transilvania a pierdut 2,7%. Cele mai afectate au fost titlurile Băncii Carpatica, în august consemnând o scădere de peste 7,7%.