România ar putea decreta stare de urgență! Anunțul a venit azi, 14 februarie

Pe fondul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Rusia, Marcel Ciolacu a declarat că vor exista discuții în acest sens, subliniind că nici el și nici Florin Cîțu nu fac parte din CSAT.

„Depinde ce se întâmplă în conflictul din Balcanii de Vest (Ucraina – n.r.). Dacă va exista un conflict zonal, presupun că preşedintele României, nu sunt în atribuţii, eu nu fac parte nici eu, nici Florin Cîţu, preşedintele Camerei şi al Senatului, nu facem parte din CSAT, dar presupun că va fi o discuţie. Va fi un CSAT cu această temă”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat dacă se poate institui stare de urgență din cauza unei crize de energie.

OUG 1/1999 arată că starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale.

De asemenea, OUG mai sus menționat arată că starea de urgență se instituie în următoarele situații:

  • existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale
  • iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

România se pregătește pentru refugiați

În plus, ministrul Lucian Bode spune că țara noastră se pregătește pentru refugiații din Ucraina, subliniind că sunt analizate toate capacităţile de cazare existente în judeţele de graniţă.

„Aceste fluxuri de migranți vor trebui să fie gestionate în locuri bine definite, să știm exact pentru câți ne putem pregăti. Spre exemplu, știm că Polonia se pregătește pentru a prelua un milion de migranți. Este România pregătită să preia sute de mii de refugiați într-un aflux necontrolat? Chiar astăzi după-amiază am terminat planul de acțiune privind managementul unui flux masiv de refugiați pe teritoriul României.

Am luat în lucru mai multe ipoteze. Am analizat în etape cum intervenim, în primul rând, în județele din nord, respectiv din est, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Tulcea. Suntem în acest moment în analiză să vedem câte tabere pentru refugiați putem să montăm într-un timp relativ scurt, vorbesc de ore, maxim 10, 12, 24 de ore”, spune Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că toate capacitățile de cazare existente în județele de la graniță sunt analizate în prezent.

”Analizăm toate capacitățile de cazare existente pe județele de graniță, dar în același timp discutăm în etapa a doua de județele din vecinătatea județelor de graniță și în etapa a treia de toată țara”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.