S&P a ameninţat că pune sub "perspectivă de credit negativă" notele de îndatorare pe termen lung a 15 ţări, printre care Germania şi Franţa, state cu ratingul maxim AAA, informează Reuters. În privinţa Germaniei, S&P este îngrijorată de "impactul potenţial a ceea ce în opinia noastră este o adâncire a problemelor politice, financiare şi monetare în relaţie cu uniunea economică şi monetară din Europa".

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au declarat că planul lor include sancţiuni pentru statele care nu reuşesc să-şi ţină sub control deficitele, dar şi lansarea unui fond de salvare permanent pentru statele euro aflate în primejdie.

Standard & Poor’s a anunţat guvernele că-şi va încheia examinarea "cât de curând posibil", după summit, subliniind că vrea să vadă soluţii politice şi financiare, nu "dezacorduri continue în rândul factorilor europeni de decizie cu privire la modul de soluţionare a crizei sau a restabilirii încrederii".

În cazul în care nu vede un progres, agenţia are în vedere scăderea ratingului cu o treaptă pentru Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Olanda şi Luxemburg şi cu două trepte pentru celelalte nouă ţări plasate sub revizuire, inclusiv Franţa.