Pentru câteva mii de români, alegerea preşedintelui are şi o conotaţie financiară. Deşi într-o continuă fluctuaţie, cotele de la ca­se­le de pariuri pentru candidaţii intraţi în turul doi oferă şanse pentru un câştig generos. Suma medie pariată este, deocamdată, de 64 de lei.

Primele pariuri făcute pe „prezidenţiabilii“ aflaţi în cursa pentru Cotroceni au apărut în octombrie, când, potrivit opţiunilor formulate de jucătorii de la casele de pariuri, favorit era Mircea Geoană (cu o cotă de 1,80), urmat de preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu (cu 2) şi Crin Antonescu (cu 9). Până la finalul primului tur, cotele s-au schimbat de câteva ori, Băsescu ajungând în poziţia de favorit. „Componenta cea mai importantă în stabilirea şi modificarea cotei unui candidat la preşedinţie e sondajul. Urmează expunerea publică şi comportamentul canditatului, declaraţiile şi mesajele transmise, precum şi schimbarea strategiei de marke­ting în timpul campaniei“,  a explicat, pentru Capital, Daniel Smeadă, reprezentantul de PR al gamebookers.com, singurul din România unde se pot face şi pariuri politice.

Doar casele de pariuri online au postat astfel de întreceri, cei offline limitându-se la sport. „Pentru orice alt tip de pariu trebuie o licenţă specială, iar taxele de autorizare depăşesc 100.000 de euro, o astfel de investiţie nefiind justificabilă pentru încasări de circa 30.000 de euro, cât ar aduce un astfel de pariu“, precizează Smeadă.

Miza medie a unui pariu: 15 euro

187-42956-10_money_48.jpgDeşi la alegerile prezidenţiale de anul acesta s-au înscris 12 candidaţi, s-a putut paria doar pe şapte dintre aceştia. Motivul? „Pentru ceilalţi nu s-a inventat un număr care să le exprime cota“, a explicat reprezentantul casei de pariuri. Ce-i drept, cu o zi înainte de alegeri, cea mai mare cotă (351) o avea finanţatorul Stelei, Gigi Becali, o cotă asemănătoare celei acordate clubului din Ghencea pentru câştigarea Champions League. Becali a pornit în această confruntare a pariorilor cu o cotă de 101, în timp ce Kelemen Hunor avea 67, Corneliu Vadim Tudor – 51, iar Sorin Oprescu – 26. Favoriţii Băsescu şi Geoană au consemnat fluctuaţii de câteva procente, ambii situându-se însă în jurul cotei 2. Pe parcursul lunii de campanie, din primii trei favoriţi, doar Crin Antonescu a avut o creştere constantă, cota lui ajungând la 5 cu două zile înainte de vot, faţă de 9 iniţial.

În total, într-o lună s-au efectuat pariuri în valoare de 18.000 de euro. Miza medie a unui pariu a fost de 15 euro (64 de lei). „Estimez că vom avea cel puţin alte 2.000 de pariuri pentru turul doi“, a menţionat Smeadă.

Pariorilor care şi-au pus banii pe Băsescu şi Geoană (peste 1.000 de persoane), prima zi de după turul întâi nu le-a adus mari surprize. Cei doi au intrat în lupta directă cu cote de 1,80 – Băsescu şi 1,90 – Geoană. „Cred că până la alegeri Geoană o să fie favorit, ceea ce va duce la o scădere a cotei cu 10%-20%“, a mai spus Smeadă. La sfârşitul primei săptămâni de după turul întâi, datorită alianţei dintre PSD şi PNL, cota lui Mircea Geoană a ajuns la 1,45, în timp ce actualul preşedinte este cotat la 2,50. Potrivit lui Smeadă, media de câştig pe jucător pentru oricare dintre cei doi principali candidaţi este de 150 de euro (645 lei).

Românii nu sunt la primele pariuri din categoria scrutinelor. Ei au mai pus bani la alegerile pentru primării, cu ocazia europarlamentarelor sau chiar la alegerea patriarhului.

România încă nu este o piaţă matură

187-42957-10_votat_48.jpg„Se observă o tendinţă de creştere a interesului pentru aceste tipuri de pariuri“, a spus Smeadă. El estimează că, peste zece ani, România va ajunge la 10% din actuala piaţă de pariuri din Marea Britanie, acolo unde, la ultimele alegeri pentru desem­narea premierului, s-au înregistrat 47 de milioane de pariuri, cifră superioară şi celei pentru prezidenţialele din SUA când, în ziua scrutinului, s-au e­fec­­­­tuat 37 de milioane de pariuri. Mai mult, deşi SUA îşi va alege pre­şe­dintele  abia în 2012, la marile case de pariuri s-a înregistrat deja un număr impresionant de pariuri, mai mare decât sunt în România pentru acest tur de scrutin. Barack Obama are acum o cotă de 1,20. „România nu este o piaţă matu­ră, iar acest lucru se vede în opţiunile pariorilor, care nu cer altceva decât ce le dă casa. Deşi casa a rămas deschisă pentru alte cereri, nu s-au primit solicitări“, conchide Smeadă.

Componenta cea mai im­portantă în stabilirea şi modificarea cotei este sondajul.
Daniel Smeadă, PR gamebookers.com

187-42959-copyofcapital_10.jpg

Aşa cote, aşa câştig

Înainte cu o zi de votul din primul tur, Kelemen Hunor avea, pe gamesbookers.com, cea mai defavorabilă cotă: 201, ceea ce înseamnă şanse extrem de mici de câştig. Presupunând că reprezentantul UDMR ar fi câştigat alegerile în urma unei reorientări subite a opţiunilor de vot ale electoratului, ­jucătorul care ar fi pariat 100 de lei pe Kelemen Hunor ­ar fi putut câştiga 20.100 de lei.

187-42958-capital_10_1.jpg