Recalcularea pensiilor. Posibile surprize neplăcute pentru pensionari, în septembrie

Recalcularea pensiilor. Anumite sporuri permanente nu au fost incluse în formula de recalculare conform noii Legi a Pensii. Această situație poate avea consecințe financiare negative pentru persoanele pensionate. Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a furnizat clarificări cu privire la această chestiune.

Pensionarii riscă să aibă parte de situații neașteptate în luna septembrie. Acesta este momentul când este prevăzut să aibă loc o creștere a indemnizației lunare de la stat. Există posibilitatea ca veniturile nete să fie inferioare așteptărilor.

Originea acestei situații constă în faptul că anumite sporturi care aveau caracter permanent nu au fost considerate în procesul de recalculare conform noilor prevederi.

Pensionarii care nu pot prezenta documente justificative pentru acele beneficii, precum cele pentru performanțe la locul de muncă sau pentru ore suplimentare, vor fi excluși din procesul de recalculare. În consecință, ei nu vor beneficia de o majorare a pensiei.

Este o provocare să obții aceste documente, deoarece unele dintre companiile sau fabricile la care au lucrat pensionarii nu mai sunt în activitate sau nu mai păstrează arhivele cu privire la aceste importante sporuri.

Este crucial ca cei care dispun încă de acces la aceste informații să le furnizeze la Casa de Pensii. Este esențial să se prezinte toate documentele pertinente pentru a garanta că recalcularea pensiilor este efectuată cu precizie.

Într-o intervenție în cadrul unei emisiuni televizate, Marius Budăi, fostul Ministru al Muncii, a subliniat că se desfășoară un proces de recalculare care va lua în considerare toate documentele disponibile. Acesta a asigurat că persoanele afectate nu vor fi obligate să meargă personal la Casele de Pensii pentru a prezenta documentele în mod repetat, potrivit Antena 3 CNN. 

Marius Budai
Marius Budăi / SURSA FOTO: Facebook

Date care trebuie să figureze pe adeverința prin care sunt dovedite sporurile

Dacă ați lucrat în cadrul unui acord global și Casa de Pensii la care sunteți înregistrat nu a luat în considerare documentația referitoare la acest acord, este important să știți că aveți dreptul să acționați în instanță instituția pentru a vă asigura obținerea drepturilor cuvenite.

Mai precis, puteți demara acțiuni legale pentru recalcularea pensiei în conformitate cu documentele care atestă activitatea desfășurată în cadrul acordului global.

Actul care confirmă aceste beneficii trebuie să includă cel puțin următoarele informații esențiale:

1. Numele angajatorului;
2. Detaliile de identificare ale persoanei;
3. Perioada în care a fost efectuată activitatea, precizând data de început și de încheiere a acesteia;
4. Funcția, meseria sau specializarea exercitată;
5. Numele beneficiilor, procentul sau suma acordată;
6. Perioada în care a fost acordat beneficiul și motivul pentru care a fost acordat, precizând că contribuțiile la CAS nu au fost achitate.

Mai mult de 95% din documentele referitoare la aproape 5 milioane de pensionari au fost deja integrate în sistemul electronic. Prin implementarea unei noi metode de calcul, autoritățile se angajează să elimine toate disparitățile între beneficiarii de pensii.