"Domnul Adrian Ţuţuianu ministrul Apărării Naţionale a aprobat, în urmă cu o lună, proiectul de extindere şi modernizare a spitalului, astfel încât în următorii trei ani vor fi asigurate fondurile necesare pentru modernizarea spitalului. Aceasta înseamnă că ceea ce ne-am propus în urmă cu trei ani prinde contur şi toate demersurile făcute de noi anterior nu au fost doar un vis frumos. Viitorul, în Spitalul Militar Central, presupune construcţia unui nou corp de clădire cu 12 etaje în care se va integra un ansamblu complex de blocuri chirurgicale şi o nouă Unitate de Primire Urgenţe, toate acestea fiind redimensionate şi structurate conform adresabilităţii din ce în ce mai crescute, a afirmat comandantul. 

Potrivit medicului militar, clădirea va fi construită după cele mai moderne criterii şi standarde, aplicate în cazul clinicilor de prestigiu din străinătate. 

"La acest moment, cred că suntem singurul spital care se poate grupa pe funcţiuni de acuţi şi cronici, iar această nouă construcţie, care se va uni cu vechiul bloc chirurgical va reprezenta partea de acuţi a spitalului. Tot în acest pavilion va fi amenajat şi un centru pentru tratarea marilor arşi, cu sală de operaţie şi terapie intensivă dedicată. Noul pavilion va avea amplasat, deasupra, un heliport", a spus managerul SUUMC. 

Potrivit acesteia, spitalul beneficiază de o suprafaţa de aproximativ 9 hectare, iar la momentul construirii, în 1889, era cel mai modern din Europa. 

"Noi avem prin decret domnesc această suprafaţă a spitalului de aproximativ 9 ha, într-un loc strategic ales, la momentul respectiv, iar această suprafaţă ne dă posibilitatea să structurăm diferit funcţionalitatea unităţii medicale. La momentul la care a fost construit spitalul, în locaţia actuală, în anul 1889, acesta era cel mai modern spital din Europa. Timpurile au trecut, lucrurile s-au schimbat şi reevaluând, alături de colegii mei, situaţia actuală, am realizat că ceea ce părea un impediment major – structura pavilionară – poate fi transformat într-un imens avantaj, respectiv acela de a dezvolta spitalul pe funcţiuni – acut, cronic, învăţământ, cercetare-dezvoltare şi, nu în ultimul rând, recuperare medicală. Avem o moştenire pe care trebuie să o păstrăm şi să o dăm, la rândul nostru, mai departe, celor care vor veni", a mai spus generalul de brigadă. 

Florentina Ioniţă-Radu a arătat că vechile pavilioane, unele dintre ele monumente istorice, vor fi renovate şi redistribuite unor secţii care abordează patologia cronică, cum ar fi secţiile Dermatologie, Oncologie, Radioterapie, Psihiatrie sau cele care necesită circuite speciale precum Pneumoftiziologia sau Bolile Infecţioase. 

Tot în contextul modernizării infrastructurii, comandantul SUUMC a precizat că unul dintre actualele pavilioane va avea destinaţia de îngrijiri paliative şi geriatrie, dată fiind nevoia unor servicii medicale şi pentru acest segment de populaţie. 

"Din păcate, stresul cotidian declanşează o serie de afecţiuni care nu pot fi tratate în spitalele de urgenţă, ele necesitând servicii medicale de lungă durată, sens în care încercăm să venim în întâmpinarea celor care au atâta nevoie de atenţia noastră şi a instituţiilor de protecţie socială", a susţinut medicul. 

Ioniţă-Radu a afirmat că Pavilionul C unde se află morga va fi refăcut devenind o destinaţie de învăţământ. (Sursa: Agerpres)