În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, această tehnologie avansată este deja folosită. De asemenea, urmează să fie semnat un parteneriat de colaborare cu compania XVision şi cu Spitalul de Pneumoftiziologie, dar şi cu celelalte spitale din judeţ, potrivit agerpres.ro

Interdependența dintre medicină și tehnologie

„Medicina evoluează, iar datoria noastră este să ţinem pasul şi să fim receptivi la folosirea tehnologiei de ultimă generaţie în medicină. Inteligenţa artificială reprezintă un pas înainte pe drumul spre digitalizare a sănătăţii care, în contextul actual, devine tot mai necesară, iar experienţa prin care am trecut anul acesta ne-a demonstrat cât de importantă este investiţia constantă în spitale, dotări, echipamente.

Îi felicit pe tinerii de la XVision pentru acest sprijin inovativ acordat spitalelor, şi salut deschiderea medicilor de a folosi în beneficiul pacienţilor tehnologia, care îi asistă pe perioada de diagnosticare”, a transmis preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Softul dezvoltat de start-up-ul XVision este format dintr-o echipă tânără de IT-işti şi medici radiologi, extrem de activi şi documentaţi. Acesta îmbină perfect medicina modernă cu tehnologia.

Sistemul foloseşte inteligenţa artificială pentru a genera interpretări ale radiografiilor pulmonare, fiind menit să asiste doctorii în analiza pe care o fac, oferind în mod rapid o interpretare adiţională a imaginilor medicale, asemenea unui „coleg” digital. Folosirea aplicaţiei facilitează procesul de screening şi prioritizează pacienţii în funcţie de patologiile detectate, putând fi folosit şi pentru identificarea coronavirusului.

„Consider că digitalizarea sistemului de sănătate este un obiectiv ce se poate realiza printr-o strânsă colaborare între companiile româneşti şi reprezentanţii sectorului public, susţinerea din partea oficialităţilor fiind necesar pentru accelerarea demersului.

Iniţiativa Consiliului Judeţean Sibiu şi sprijinul acordat demonstrează că reprezentaţii celor doua sectoare, public şi privat, pot colabora pentru binele cetăţenilor.

Sperăm că implementarea programului XVision să vină în ajutorul medicilor, facilitând un act medical ce pune accent pe relaţia medic pacient şi totodată ajutând colectivul medical să beneficieze de avantajul tehnologic oferit de inteligenţa artificială”, a transmis managerul companiei XVision, Ştefan Iarca.